Пътища от пластмаса в Словакия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейците произвеждат около 26 милиона тона боклуци годишно. Но едва една трета от тях се рециклира истински. Изобретена е нова технология за използването на пластмасата, така че тя да се превърне в асфалт.

За първи път такава настилка се полага в словашкия район Лученец. Оказва се, че иновативният асфалт е по-издръжлив от обикновения с три години повече.

Ян Боховиц, строителна компания: "Използваме рециклирана пластмаса от бутилки, торбички или кутии. С получената сплав заменяме нефта в асфалта. Новият вид асфалт е по-устойчив и издържа повече на натиска от камионите."

Тази технология е позната още в Англия, Бахрейн и Турция.

Ник Бърнет, строителна компания от Англия: "Нашите пътища са подобни на тези в Словакия. Направихме много такива пътища и отзивите са много добри."

Направата на пътища от пластмаса решава не само въпроса с отпадъците, но и пести пари.

Ян Бутковски, началник на пътната агенция в Банска Бистрица: "Разходите за поддръжка на пътищата са много големи заради огромните поражения. Казват, че пътищата от пластмаса може да спестят средства и да се използват по-дълго време, така че можем да направим всички пътища от пластмаса."

Словашкото законодателство позволява рециклирането да се внедри в строителството, но само със сертифицирани материали.

Според статистиката 100 килограма пластмасови отпадъци годишно излизат от дома на четиричленно семейство. Изграждането на пътища от техния боклук не само е полезно, но има и силно екологично послание. Друга полза е, че рециклираната пластмаса е по-евтина от добавките, които и сега се използват при асфалтирането на пътищата. Но най-важното е посланието - 1 километър път съдържа милиони найлонови торбички и замества един тон асфалт.

Ето как пластмасовите отпадъци не завършват на сметището, а на пътя, без да влошат качеството на асфалта.