Пламен Стоилов: Русе е едно много добро място за инвестиции

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Пламен Стоилов: За нас е изключително важно, че круизният туризъм има изключително сериозни традиции вече в Русе. Специално при нас ежегодно акостират над 240 кораба. Ние сме си поставили доста амбициозна цел в тяхната програма на тези туристи, които ползват круизите, поне един-два дни да останат в Русе. И това, което най-много ни с иска, престоят има на брега на реката да бъде едно незабравимо впечатление за тях.

Кеят в Русе е запазил визията си от преди 40 години и неслучайно жителите искат това място да се преобрази. Кметът заяви, че най-накрая това е възможно и вече са на старта на голямото строителство. В рамките на месец се очаква да започнат строително-ремонтни дейности, свързани с 12 обекта - изграждане и реконструкция на Дунавски булевард, цялостна реконструкция на пешеходната зона, четирите свързващи улици с централната градска част, както и част от Младежкия парк. В рамките на 14-18 месеца се очаква да има една коренно различна визия.

Стоилов обясни, че тези 12 обекта не са единствените. Заедно с тях до края на септември стартират още 20-ина инфраструктурни проекти едновременно. Наред с това ще има основен ремонт на 140 улици и тротоари.

Пламен Стоилов: Русенци ще трябва да ни простят, че ние започваме това голямо строителство. Но аз съм убеден, че те знаят, че това е за хубаво, те знаят, че това е, за да стане градът по-красив, по-удобен, по-функционален.

Той увери, че ще направят всичко възможно да се направи такава временна организация, че да има минимални затруднения. Прави се сериозен разчет за сторгата организация и контрол.

Градският транспорт в Русе е отдаден на частни фирми. Стоилов смята, че това е било изключително груба грешка. На практика градът е бил без общински градски транспорт. Според него не е нормално в град като Русе автобусният транспорт да се обслужва от ЕООД с по 50 собственика с по един автомобил, а тролейбусният транспорт да е с машини на 40 години. На 31 август ще се подпише договорът, с който община Русе става собственик на фермата, която оперира тролейбусния транспорт. До две години трябва да има нови превозни средства.

Кметът обясни, че вече шест години се работи по проблема с градския транспорт и едва сега са на финала на първия етап. Предстои много работа, защото транспортът е скъпо нещо. Подмяната на тролейбусният парк ще струва около 10 000 000 лева. В момента се прави и нова транпортна схема, в която да няма дублиране на линиите.

Стоилов обясни, че задачата, която са си поставили при следващото преброяване е да не се отчита спад на жителите. Според него това може да се спре с промяна на условията на живот в града. По ръст на БВП Русе е вторият град с най-високо темпо на развитие. Градът си възвръща позициите на индустриален лидер в страната и в региона. Има трайна безработица между 3 и 4%, което е показателно, че в Русе има работа. Нивото и ръстът на средната работна заплата отбелязват ежегоден растеж. Има няколко водещи фирми в тяхната индустриална визитка, които разшряват производството си и повишават заетостта на работниците.

В същото време притеснителна за бизнеса е липсата на достатъчно свързаност, на добра инфраструктура към вътрешността на страната, проблемите с преминаването на Дунав мост, който вече изнемогва на трафика.

Стоилов обясни, че проблемът със свързаността не може да бъде решен само от една община. Свързаността както за Русе, така и за цяла Северна България има да аспекта - първият моста на реката не отговаря на изискванията на трафика и липсата на бърза пътна връзка с останалата част от страната. Кметът смята, че незабавно трябва да стартира изграждането на магистралата Русе-Търново. За него няма алтернатва втори мост при Дунава и то в близост до Дунав мост 1.

По пътя Русе-Бяла трафикът е ужасен, тежкотоварните камиони само за седмица-две при високи температури правят пътната настилка опасна.

Русе е и градът с най-много сгради паметници на архитектурата. Едни са добре поддържани, но фасадите на други се рушат пред очите ни. Иван Хаджииванов е собственик на една от старите сгради в центъра на Русе. Той сам успява да я реставрира. Какви усилия му струва това разказа репортерът Деси Николова.


Вижте целия разговор с кмета на Русе във видеото!