Шофьори без винетки у нас! До кога?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От началото на годината до момента пътна полиция във Велико Търново е установила над 39 хиляди нарушения.

„Имаме установени 138 водачи. От тях има гастарбайтери, които преминават през областта. Около 53 700 лв. са наложените наказания с наказателни постановления“, отбеляза гл. инсп. Атанас Атанасов, началник сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Велико Търново.

Паралелна проверка от тези на КАТ реши да направи и нашият екип. Първо отиваме на главен път Русе-Велико Търново. Спираме в района на село Поликраище. Тук не засичаме шофьори без винетки, но засичаме редица други нарушения – най-вече неправилно изпреварване и движение с висока скорост в населеното място.

Тъй като проходът Хаинбоаз е една от основните и най-натоварени връзки между Северна и Южна България, решаваме да проверим и там. И тук не липсват неправилни изпреварвания и висока скорост, които всеки път изправят шофьорите очи в очи със смъртта.

А само след час вече сме засекли и двама шофьори на тежкотоварни камиони без винетки. Поредните гастарбайтери, които преминават през страната напълно безплатно.

На един от ТИР паркингите на прохода Хаинбоаз успяваме да разговаряме с турски и румънски шофьори. Не желаят да застанат пред камера, но подчертават, че подобни нарушения се извършват трудно, тъй като има контрол по границите на страната. Началникът на КАТ във Велико Търново ни разяснява каква е престъпната схема:

„Установени са случаи, когато са си препродавали винетки. Един автомобил препродава еднодневна винетка на границите и се връщат със същата винетка, не я залепят!“

В момента действащата винетна система у нас генерира около 320 милиона годишни приходи на страната. Въпреки това България остава с най-евтиното транзитно преминаване на тежкотоварни камиони, обясняват от регионалното министерство.