Подписи-фантоми в партийните регистрации

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" говорихме по темата за ЦИК. На гости бяха математикът проф. Михаил Константинов, социологът Димитър Димитров и юристът Фани Давидова.

Димитров смята, че цялата концепция, че трябва да се откриват личните данни, отваря една широка дискусия за това как да се админстрира изборния процес. Факт е, че подписки се използват на много места, но за партиите трябва да бъдат установени някакви правила за доказване на някаква базова подкрепа за участието им. В противен случай свободният достъп ще доведе до километрични бюлетини, смята той. Проблемът според Димитров е, че трябва да се измисли нормално технологично решение.

Проф. Константинов разказа, че при търсене в Google на "продавам лични данни" се прдлагат 120 000 страници. Когато се напише "купувам лични данни" излизат 131 000. В момента между 1/2 и 1/3 от всички лични данни в България са  напълно компроментирани, каза Константинов. Той посочи няколко от дупките за изтичането им. Основната е, че след изборите торбите със списъците се оставят в мазе без никакъв контрол. Според професора всеки може да вземе данни от тези списъци.

Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се, смята Давидова. Тя каза лицата, които открият свои лични данни, неправомерно изпалзвани от политическите партии трябва да реагират. Те могат да пуснат жалба до Комисията за защита на личните данни с изрично посочено искане да се извърши проверка и да се наложи глоба. Човек може да се обърне към самата политическа партия и по реда на Закона за защита на лините данни да изиска проверка.