Политика и дипломация. Евродепутати за срещата ЕС - Западни Балкани

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има ли риск за срещата ЕС - Западни Балкани, след като станаха известни резервите на Кипър и Румъния?

Според Джамбазки тази реакция е била очаквана, а вероятно към групата на скептиците ще се присъедини и Испания.

"Има държави, които не са признали Косово и съвсем очевидно те ще устояват своите позиции. И в това няма нищо изненадващо. За нас обаче е важно на тази среща да бъдат представени пълномащабно и Македония, и Албания, и Косово. Защото и Албания, и Косово могат да ни бъдат съюзници по много теми на Балканите като изграждането на коридор номер 8, като борбата с радикалния ислям. Това са мюсюлмански, но светски държави, изключително светски - там не се толерира по никакъв начин радикалния ислям. Парадоксално проблем с радикалния ислям има в съседна православна Сърбия - в Санджак - и в Босна и Херцеговина."

Корумбашев вижда преплитане на тази тема с темата за "душевните граници". Според него изненадващо е, че на такава среща, на която се очаква да искат за бъдат представени всички, да има отсъстващи.

"Най-малкото защото е по-добре да бъдеш представен и да кажеш своето мнение, отколкото да блестиш с отсъствието си. Но всъщност това важи за всички диалози в момента. Тези, които се опитат да направят по-добър диалог между Русия и ЕС и между Русия и Великобритания в частност, очевидно ще направят по-добро, отколкото тези, които късат всяка възможна връзка и комуникация. Очевидно в момента това е много повече необходимо, отколкото мерене на силите и показване на това, кое е по-по-най."

Емил Радев припомни, че пет държави от ЕС все още не са признали Косово, както още 30 други страни, между които Русия и Китай. Това са Испания, Гърция, Румъния, Словакия, Кипър. Той определя като "най-нервни" реакциите на Испания заради желанието на Каталуния да получи независимост от Мадрид. По отношение на сепаратизма, процедурите се водят от Еврокомисията. Правят се консултации с държавите членки що се отнася до предприсъединителните процеси за други държави.

Радев поясни, че Испания е изразила неформално своите опасения за срещата във връзка с поканата към Косово. Търси се компромисен вариант. Доналд Туск е разговарял на няколко пъти с испанския премиер Мариано Рахой.

Българският евродепутат изрази надежда, че срещата ще се състои в пълния формат, както е замислена - шестте държави от Западните Балкани, всички държави членки на ЕС плюс третите държави като Сърбия и Албания.

"Защото само така можем да постигнем свързаност, сигурност и развитие на региона на Западните Балкани."

Всички гости в студиото изразиха оптимизъм, че всички поканени държави ще присъстват и ще бъде намерен разумен компромис, а на обществата в Сърбия, Албания и Косово трябва ясно да каже кога е крайната дата за приемане, след като започнат преговорите за присъединяване.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад