Защо над 70% от българите вярват в пророчества и суеверия

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тези данни са само част от проучването, което е било съсредоточено върху определени вярвания, най-известни световни конспирации и определени суеверия - колко вярваме и колко ги практикуваме, поясни за зрителите Евелина Славкова.

"Данните показват, че всъщност българският народ вярва и в конспирации, и е суеверен, и вярва в определени вярвания, като имам предвид хора, които имат свръхестествени способности. Във Ванга съответно 75% от хората вярват, в хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности - над 60%. Това, което на мен ми направи впечатление е, че няма динамика по отношение на образование и по отношение на населено място", коментира социологът от Тренд.

Православни сме, ходим на църква и в същото време вярваме в конспирации, в езически обичаи в пророчества - в неща, които нямат общо с Църквата.

"Това означава, че сме православни до голяма степен номинално и че езическата подпочва е жива. А езическата подпочва е суеверие или вяра в природни, космически и окултни сили, които имат въздействие върху човешкия живот и налагат техника за контрол върху тях. Това, за което става дума и може да бъде побрано най-общо в думата окултизъм (от occultus, от латински - означава скрит). Допускането е, че на този свят съществуват неща, които не са видими със физическите очи, не са предположени дори от учените", отбеляза д-р Михайлов.

Вижте целия разговор.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад