Полски културен институт

В предаването
Всички броеве

Полският културен институт в София е открит официално през 1949 година, като стъпка в изпълнението на подписаната спогодба за сътрудничество между правителствата на двете държави. И днес той е структура към полското външно министерство, чиято мисия е да разпространява културата, историята и национално наследство на своята страна. Центърът сътрудничи активно и с други полски културни организации като Полския институт за филмово изкуство, Института на книгата, Театралния институт, Националния институт „Фредерик Шопен“ и Института „Адам Мицкевич“.

Културният център на Полша у нас е най-старата подобна институция на Балканския полуостров и историята му се свързва с полско-българското дружество, създадено в началото на 18 век. Сред неговите създатели са изтъкнатият критик Боян Пенев, поетесата и преводач Дора Габе и Тадеуш Станислав Грабовски – първият посланик на Полша в България след 1918 г.

Днес Полският институт е неделима част откултурния живот на София. В сградата на ул. „Веслец“ се намира и богатата библиотека, чийто фонд включва дарения на български и полски интелектуалци.

Събитията в Полша в началото на 80-те години налагат повишено внимание от страна на българските власти към програмата на културния център. Независимо от това, екипът му е съумявал да отстоява позицията си в популяризирането на свободолюбивите културни традиции на страната. И днес темите от близкото минало са сред акцентите в афиша на изложбите и лекциите, които центърът организира. Полският институт активно участва в утвърдени културни прояви у нас и трайно си партнира с факултета по „Славянски филологии“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Автор на филма за Полския културен институт в София е Юрий Дачев, а оператор е Александър Радоев. Режисьор на документалните филми от поредицата на БНТ 2 „Културни адреси: София, Европа“ е Димитър Шарков. Проектът се осъществява с подкрепата на Програма „Култура“ на Столичната община.

Гледайте филма от поредицата „Културни адреси: София, Европа“, посветен на Полския културен институт на 25 ноември (събота) от 18:40 часа по БНТ 2!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад