"Потъналата история на Черно море"

Предаване: В кадър, 06.11.2017

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Оказа се, че това е исторически най-мащабният проект, в много отношения не само за нашата морска археология. Финансирани от "Фондация за експедиции и образование" на шведския милиардер Ханс Раусинг, международен екип учени има възможност да работи с добре оборудвани с миниподводници кораби, които иначе се използват за целите на петролните платформи. Именно това оборудване позволява да се направи сканиране на огромна част от морското дъно.

Първоначалната задача на екипа е да се открият достатъчно категорични данни за това как се е качило нивото на Черно море след ледниковата епоха. Факт е, че нивото на Черно море, както и на световния океан по време на ледниковата епоха е било доста по-ниско от сегашното. Преди около 20 хиляди години Черно море е било езеро без връзка със Средиземно море. Идеята, че нивото на водата се е вдигнало много бързо и селищата по бреговете са били залети, а това събитие е първоизточникът на описания в Библията потоп, се лансира от двама учени геолози, които участват в проучването на Босфора.

На дъното му откриват голям каньон, който най-вероятно се е образувал от бързо течаща вода. Затова двамата учени смятат, че нивото на Черно море е било доста по-ниско от това на Средиземно, че земетресение вероятно е разпукало Босфора и че водата е започнала да прелива скоростно към Черно море.

Учените на морската експедиция са убедени, че могат да дадат достоверен отговор какво точно се е случило. За целта те сондират и взимат проби от местата по дъното, за които се смята, че са били крайбрежни зони в миналото и е възможно да има останки от селища. Как ще се опитат да "прогледнат" за събитията 10 хиляди години назад - това е един от интригуващите разкази в този филм.

Проучвайки дъното на Черно море, учените засичат и много потънали съдове. Тъй като корабът разполага с дистанционноуправляема апаратура, която е окичена с всякакви камери, те се възползват от тази възможност да я спуснат и да огледат останките. И тук идват огромните изненади и възклицания. Никога до този момент не са виждали толкова добре запазени останки, независимо от периода на потъналите кораби.

Камерата на БНТ улавя няколко изключителни момента, в които учените за първи път виждат потънал кораб преди 2400 години, например, или невероятно запазен римски кораб с целия му товар от амфори. Някои от корабите запълват големи празнини в знанията на историците за съответните периоди и това, заедно с невероятната интензивност на проучванията им, прави тази експедиция първата по рода си.

Сценарий: Мария Чернева, оператор: Красимир Стоичков, режисьор: Николай Василев
Излъчване: БНТ 1, 8.11.2017 г., сряда, 22.30 ч.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад