Повече средства за творците у нас

В "Денят започва":

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Никола Божков е на 24 години - млад и талантлив възпитаник на училището за приложни изкуства в Трявна. В момента продължава образованието си в сферата на дърворезбата в Националната художествена академия в София. От малък мечтае да се прочуе името му.

Никола Божков – студент – НХА: "Аз съм отраснал в ателието на баща ми. Спал съм в талаша и когато дойде моментът аз да избирам, го чувствах като мое си вече!"

Според Никола, творците в България разчитат само на себе си, а това много често ги обезсърчава.

Никола Божков – студент – НХА: "Никой не е почувствал подкрепа!"

Боян Султанов – независим творец: "На мен лично ми е много трудно!"

Орфей Миндов – директор на НГПИ „Тревненска школа“: "Единственият възможен вариант е да се събират на общности, да се работи в екип, тогава нещата се случват!"

Въпреки това директорът на училището е категоричен, че допълнително финансиране на подобни творчески общности трябва да има.

Орфей Миндов – директор на НГПИ „Тревненска школа“: „Продукта, който като финансови взаимоотношения дава културата е 12%, а всъщност като погледнете в бюджета на Министерство на културата процентът е 0,4 - държавата връща за културата, което не е равностойно. И в тази насока, смятам, че трябва доста повече да се вдигнат парите за култура!"

От Министерството на културата са категорични, че се работи в тази насока.

Румен Димитров – зам.-министър на културата: "Приоритетно опитваме да помогнем на млади хора, на независими творци, разбира се, доколкото това е възможно и от Финансовото министерство!"

Творбите от шестия национален симпозиум ще останат в изложбена зала „Тотю Гъбенски“ в Трявна до 20-ти септември.