Правни компетенции на прага на политическия сезон - Даниел Вълчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Даниел Вълчев изрази мнение, че няма особена предвидимост в работата на правителството, както и за насложило се чувство в обществото за липса на справедливост. Освен това той не смята, че правителството е достатъчно амбициозно. А що се отнася до бъдещето на правителството, то няма драматичен проблем с оцеляването си, защото "уж всеки момент ще се разпаднат, а пък си управляват".

Новите промени в състава на кабинета не биха променили нищо в него, убеден е Вълчев. А и правителството не било реформаторско в добрия смисъл на думата.

В отговор на констатации за ниската юридическа компетентност в НС, Вълчев заяви, че е имало законопроект за въвеждане на централизирани конкурси за администрацията:

"Ако един човек иска да стане държавен служител, той първо трябва да мине на един държавен изпит, централизиран за цялата страна, да се сертифицира, че може да бъде държавен служител и след това областният управител на Хасково, като иска да си намери хора за администрацията, ще трябва от тези хора да взима, а не да назначи племенницата си. Това е модел, който е известен в много европейски държави, добре работи, редно да бъде и при нас."

Никой тогава не е оспорил този законопроект, но от правителството поискали да се поотложи с година и половина, да влезе от 1 януари 2018 г. месец преди да влезе в сила обаче депутати от ГЕРБ внесли изменение за отлагането му с още години и 10 месеца. Това отлагане, отбеляза Вълчев, е станало с юридически неиздържана процедура с четири закононарушения.