Профилът ни като общество пред риск от демографски срив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разговорът ни в студиото е с д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница "Иван Рилски".

От разсеяността, според д-р Цветеслава Гълъбова, идва основната опасност на пътя не зависимо какво е предизвикало тази разсеяност. Но когато си пиян има и допълнителна опасност, свързана с опасността за здравето от алкохола.

Във връзка със съвременния начин на живот, подчинен на зависимостта от виртуалната мрежа, д-р Гълъбова се опасява, че това е тревожна тенденция в целия свят. Отношенията, които се създават във виртуалната реалност, живеенето само там, загубата на интерес към реалния живот - другата реалност, означава десоциализация. На пръв поглед изглеждаш много социализиран, защото в мрежата ври и кипи от емоции, от споделяне, но човек се заблуждава, че има много приятели, но "в реалния живот нещата не изглеждат така", убедена е психиатърката.

При младите хора разграничаването на двете реалности се оформя като проблем, смята д-р Гълъбова. "Защото младият човек няма миналия опит, в който няма натискане на "Еscape", а решаване на сериозни проблеми". Този проблем при младите хора е сериозен и ще става все по-сериозен. "Имаме задължение към нашите деца - да обясняваме и не само да обясняваме какво се случва в интернет и защо това не е единствената реалност... Мисля, че основното е да се върнем към изконните семейни ценности, към общуването в семейството. Децата са в интернет, защото ние не си говорим с тях... Децата копнеят за общуване и ако ние, възрастните - техните родители, техните баби и дядовци - не ги научим да общуват реално, те няма от кого да го научат. За тях остава единствената алтернатива виртуалното общуване. Трябва да започне де се говори в българското семейство. "

А защо е по-лесно да общуваш виртуално? Защото не се гледаш с човека в очите. А в очите се вижда всичко, абсолютно всичко, което сме преживели, допълва д-р Гълъбова. Затова когато не виждаш другия в очите, е много по-лесно да му обясниш колко много го обичаш и цениш. Освен това виртуалното общуване е много по-лесно прекъсването. В реалния живот нещата не стоят така, категорична е лекарката.

Относно последните данни за демографското състояние на нацията ни - че до 2070 г.  населението ни ще падне под 5 милиона, д-р Гълъбова сподели личните си опасения, че този спад ще се получи много по-рано. Тя не се нае да коментира причините за тази криза. Със сигурност и виртуалното общуване допринася за намаляването на реалните контакти. "От библейско време и досега децата се получават в реални контакти, не във виртуални. Виртуалното обичане не води до раждане на деца." А едно дете не трябва само  да се роди, но и да се отгледа с много любов, което изисква много общуване, убедена е психиатърката. "Определено ние трябва да започнем да общуване много повече реално, отколкото виртуално." А на децата трябва да се помогне да намерят баланса между реално и виртуално общуване, допълни д-р Гълъбова.

 

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад