Ваня Кастрева: Едно общество е проспериращо, когато има добри закони и те се спазват

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Директори започват ежемесечни проверки за това дали в училищата има фиктивно записани ученици. Акцията стартира след разпореждане на Районния инспекторат по образованието в столицата, след като Министерството на образованието и науката инструктира да се затегнат проверките за мъртви души. С коментар по тази тема и проблемите в образованието днес в студиото на "Денят започва" гост беше заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Въпросът с "мъртвите души" в училището може да бъде разглеждан в два аспекта - от една страна - моралният, а от друга страна - чисто финансовият, тъй като в условията на делегиран бюджет финансирането на училищата е обвързано с броя на учениците. "Така че няма нищо по-важно от това законността да бъде не само наша мярка на поведение, но това да бъде мярка, която да има санкции при нейното нарушаване. Едно общество е проспериращо, когато има добри закони и те се спазват", подчерта Ваня Кастрева.

Ефективността на висшето образование е обвързана с изпълнението на стратегията. Министерството на образованието и науката е готово да инициира такива законови промени, които да доведат до повишаване на качеството и на висшето образование, посочи тя и допълни, че приоритетите ще бъдат свързани с целево финансиране на добрите специалности, които могат да дадат следваща стъпка в реализацията на своите кадри.

По думите на Ваня Кастрева ниското заплащане е основната причина за липсата на учители. Тя увери, че се работи в посока това да бъде променено и изрази надежда, че ще има политическа воля да бъде направена поредната корекция във възнаграждението на преподавателите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад