Прокуратурата дава идеи на политиците за честни избори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Седем месеца след скандала с костинбродските бюлетини, който взриви деня за размисъл, прокуратурата посочи един единствен обвиняем - бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Срещу него беше внесен обвинителен акт, че не е  осъществил строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и върху манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка. От това се създавали обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.

Заедно с този обвинителен акт, прокуратурата подготви и безпрецедентен анализ за това как се правят избори у нас. Не можахме да получим официален коментар на държавното обвинение, защото 15-те точки все още не са дооформени официално. Но тъй като те вече изтекоха по вестницитe,  в студиото на "Още от деня" ги коментираха Силвия Великова - журналист от БНР, която следи работата на прокуратурата, Пламен Панайотов - юрист, бивш вицепремиер, сега преподавател по наказателно право, и Михаил Константинов - математик и специалист по избори.

Защо нямаме обвиняем за нечестни избори, а за безконтролност, след като прокуратурата отправя към законодателя 15 опорни точки за честни избори, запита Силвия Великова.

vlcsnap-2013-12-18-20h36Бих поощрил подход, при който всеки магистрат да дава становище при празноти в законодателството и да изказва своето мнение публично, защото тези празноти се отнасят до всички ни, те увреждат обществени интереси, подчерта Пламен Панайотов и заяви, че такъв тип дейност на българската прокуратура трябва да се поощрява.

От 11 май, когато този скандал избухна, аз искам едно и също нещо да видя – обвинени и осъдени, заяви проф. Михаил Константинов. Има опасност прокуратурата да се откаже от тези си 15 точки, тъй като тя официално не ги е обявила.

Да не забравяме, че на 12 май, когато беше взривена държавата, в официалното решение на прокуратурата vlcsnap-2013-12-18-20h35m14s176фигурираше едно много стресиращо нас изречение – „Готови за експедиция бюлетини”. Ние бяхме подготвени, че това са бюлетини за подмяна на вота. А обвинителния акт срещу Росен Желязков е за безконтролност, коментира Силвия Великова, т.е. усещането, че чрез бюлетините се е готвела манипулация не е потвърдено през обвинителен акт, но пък имаме едни точки, в които ни се казва, че изборите досега не са били честни. Дали са честни или не прокуратурата има други механизми, по които може да търси санкция.

vlcsnap-2013-12-18-20h37m13s102На президентски и парламентарни избори никой не е проверявал бюлетините за изминалите 20 и няколко години. Според проф. Константинов внасянето на бюлетина в изборна секция е пълна безсмислица и той подкрепи твърдението си с описание на гласуването и преброяването на гласовете.

Когато става дума за национални избори, аз съм склонен да се съглася с проф. Константинов, че не е възможна такава манипулация, която да подмени вота на мнозинството от българските граждани, подчерта Пламен Панайотов и поясни, че Наказателният кодекс дава разгърната наказателн0-правна защита срещу по какъвто и да е начин преправяне резултатите на изборите.

Цялото предаване можете да видите ТУК.

 

Акценти