Ще ни глобяват ли, ако не гласуваме – разговор в „Още от деня” с депутата Страхил Ангелов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Драстично завишената избирателна активност ще обезсмисли до голяма степен купуването на гласове, заяви депутатът от БСП Страхил Ангелов в студиото на „Още от деня”. Червеният депутат предлага гласоподавателите, които отказват да гласуват, да бъдат глобени с по 200 лв.

Той обясни, че на местни избори в някои по-критични общини е чувал цената на един глас да достига 200 лв. „Идеята е, че който събере подкрепата на ромския квартал, той печели изборите. Считам, че ако излязат всички и гласуват, този вот няма да има Бог знае какво значение”, каза той.

Считам, че първата стъпка за стабилизиране на българската политическа система е да направим така, щото да има няколко монолитни политически субекта – предвидими, предсказуеми, и да може наистина да седнем и да започнем да говорим за национална стратегия, национална доктрина на нашата държава, тъй като понастоящем такава не съществува, смята той.

Виждаме доста случайни субекти, които попадат в политиката, виждаме и много партии, които участват само на парламентарни избори очевидно с една-единствена цел – да достигнат заветния 1 процент с оглед получаване на партийна субсидия. Считам, че при една висока избирателна активност те няма да преминат тази бариера, респективно няма да получават тези пари.

Покупко-продажбата на гласове в парламента обикновено винаги е било следствие на попаднали там квази политически субекти, нямащи траен и стабилен характер, обясни депутатът и попита дали има народен представител на Коалиция за България, който да е напуснал парламентарната група.

В Наказателния кодекс в момента няма нищо конкретно за сепаратизъм и сепаратистки изказвания. Считам, че това е едно от най-тежките престъпления срещу една суверенна държава, посочи Ангелов.

Цялото предаване можете да видите ТУК.