Протестите в Судан и ролята на жените

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Те са тук всеки ден. Хиляди се и се сменят. Седящият протест ще продължи докато и Военният съвет не сдаде властта на гражданско формирование, което да започне подготовка на избори в страната. Само до преди седмици Алаа Салах е просто студентка - днес е символ на протестите в родината си. От съображения за сигурност вече я придружава охрана. Кадрите с напевите на младата жена по време на един протестите обиколиха света.

Алаа Салах: Суданските жени имат актива роля, в това, което се случва. Сега трябва да заявим позициите си, за да сме сигурни, че после ще имаме място в суданската политика.

Жените казва, че освен за демокрация се борят и за правата си. Освен че протестират, те имат и други задължения. Като грижата за пострадалите при сблъсъците между демонстранти и служителите на реда. Категорични са, че ще доведат каузата си да бъдат признати като пълноценни членове на обществото докрай.

Наталина Джйекъб: Кой каза, че жените са по-низши? Сега не ни смятат за пълноценни хора. Не! Трябва да бъдем признати от обществото, с права като на мъжете.

А голямата им амбиция е минимум 40% от състава на бъдещия парламент в Судан да бъде дамски.