Ситуацията на Балканите

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако проследим събитията през 20-ти век, ще видим, че е имало 11 въоръжени конфликта на Балканите, неслучайно те винаги са оприличавани на буре с барут, обясни Червеняков. Той обясни, че засилването на проблемите между Косово и Сърбия, свързано и с въвеждането на такси върху сръбските стоки, споровете по отношение на изпълнението на ангажимента към Белград, са неща, които пораждат напрежение.

Младен Червеняков: Очевидно е, че недоволството на хората в редица страни е факт, пред който не можем повече да си затваряме очите.

По негово мнение в глобален план е необходима промяна на политиките, така че да отговорят на предизвикателствата - нарастващото неравенство, проблемите на съответните държави.

Младен Червеняков: Необходима е една промяна на политиките, така че да отговори на предизвикателствата - нарастващото неравенство, проблемите в съответните държави. Примерно, създаденият Съюз в Сърбия започна като протест срещу действия спрямо опозицията, медиите, сега поставя преди всичко искания за избори по нови правила. Аз мисля, че при едни предсрочни избори партията на Вучич отново ще спечели мнозинство. В Албания, след 1990 г. почти няма избори, които да не са оспорени от опозицията. Очевидно е, че там предстоят събития, свързани с укрепването на върховенството на закона и т.н. В Черна гора има една умора от близо 30-годишното управление на Мило Джуканович.

Вижте целия разговор във видеото!

Акценти