Храмът на Фортуна в Улпия Ескус е унищожен от земетресение

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Скоро тук ще се издигне с цялото си минало великолепие храма на Фортуна. И сега е последният шанс на учените да проучат най-ранния пласт, на живот преди да бъде построен храма.

Улпия Ескус или градът на Улпий Траян на Искър - Ескус е бил като римска колония грандиозно величествен.

Но най-хубавото е, че 85 процента от оригиналните камъни на най-представителните сгради са тук и могат да бъдат възстановени.

Доц. д-р Гергана Кабакчиева - р-л на аргеологическите разкопки: Идеята на тези разкопки е да се види върху какви пластове и какви останки е построен храма на фортуна.И тук попадаме точно на това, което търсихме.

Или останки на дървено кипричени сгради от времето на легионния лагер, печатът на керемидата потвърждават строителството на пети македонски легион. По-късно градът процъфтява с внушителни сгради, украсени със зелен мрамор от Бреша и бели изваяни колони. Но пластовете пред храма, оказва се, пазят следи от живот, след разрушаването му.

Доц. д-р Гергана Кабакчиева: Каменните блокове от самия строеж са толкова мощни, че те не могат да се отместят , а те трябва да си направят жилище. Тези които продължават, връщат се след войната и продължават да живеят тук и те се вкопават, жилищата са полувкопани в терена

И всички строителни остатъци от тези късни периоди са били изхвърляни в специални ями. И именно те привличат вниманието на учените.

Доц. д-р Гергана Кабакчиева: Виждате ли - строителни отпадъци, горял кирпич, тухли, керемиди, камъни - всичко това е с керамика , с други дребни находки с монети от края на 3-4 век.

Новото, което се налага като резултат от тези проучвания е, че най-вероятно храмът е разрушен още в средата на 3 век след Хр.

Или по времето на готското нашествие. Вярно е, че опожаряват и рушат града, но храмът на Фортуна е толкова голям, че бутането му изисква доста усилия, които готите едва ли са положили. И археолозите набедили за тази тоталната разруха самите жители на Ескус

Доц. д-р Гергана Кабакчиева: Когато християнството е прието за официална религия, те са принудени от законите да разрушават древните езически храмове. И тогава са направили това разрушаване.

Сега обаче се налага ескусчани да бъдат реабилитирани. Не те са разрушили храма на Фортуна

Доц. д-р Гергана Кабакчиева: Виждате ли тези тухли как са нападали в една редица. Този горял пласт говори, че е станало някакъв катаклизъм. Какъв може да е бъде той - вероятно земетресение. И това го наблюдаваме тук, наблюдаваме го в предишния сондаж
Едно силно земетресение определено можеда срути храма. И това изглежда е по-добрата му участ, от това за бъде

заличен от съвременните си. След земетресението никой не разчиствал терена и така сега, храмът може да бъде възстановен в оригинал. И кратката му история на съществуване от 60-70 години сега да продължи.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад