Д-р Стойчо Кацаров: Много от общинските болници са в тежко финансово състояние

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една от причините е въвеждането на медицинските стандарти и силно завишените и ненужни от медицинска гледна точка изисквания, уточни той.

Според Кацаров по-доброто решение за пациентите е тези болници да бъдат предложени за приватизация. „Частната инициатива може да бъде двигател на възстановяването и развитието на едно такова лечебно заведение“, подчерта д-р Кацаров.

Той допълни, че сливането на болниците в Петрич и Сандански е съпроводено с по-трудно управление и не е сигурен положителният ефект.

Д-р Кацаров приветства новия стандарт за „Спешна медицина”. Новият проект занижава изискванията към болниците. Това е изцяло позитивно в новото предложение на Министерството на здравеопазването – намалените изисквания. Още по-важно е премахването на връзката между тези изисквания и договорите с Националната здравноосигурителна каса, отбеляза той.

"Спешната помощ няма как да стане по-лоша от въвеждането на някакви не толкова високи изисквания. Ние имаме генерален проблем с тези медицински стандарти. Първо с начина им на приемане. Те не се приемат след постигане на съгласие и консенсус между всички заинтересовани страни. Другото сериозно възражение е, че те, макар да се наричат стандарти за качество, всъщност съдържат в себе си един куп от количествени изисквания", каза Кацаров.