Радан Кънев: Политическият хаос приключва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Две седмици след избора на правителство в страната вече се усеща наличието му. България излиза от период на двегодишен политически хаос - нещо, което възпираше инициативата на хората. Сега в икономическите статистики се отбелязва известно оживление, което не се дължи на добри мерки на кабинета, но е резултат от "една лека вълна на оптимизъм в хората и особено в малкия бизнес, че този хаос най-сетне свършва", каза в "Денят започна с Георги Любенов" председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

В четирипартийното парламентарно мнозинство е много трудно и тепърва ще трябва да се учим на такт, на преговори, психология, защото степента на неразбиране между партньорите, на непознаване, на чисто психологически несъответствия в характерите е значителна и много работа ще трябва да се свърши, призна той в коментара си за ултиматума на Патриотичния фронт, че ще оттегли подкрепата си, ако Орхан Исмаилов бъде назначен за заместник-министър на отбраната. Кънев поясни, че това е кандидатура на военния министър Николай Ненчев, а не на Реформаторите или на партията на Корман Исмаилов - "Свобода и достойнство". Според него развръзката в тази ситуация ще е положителна. "Едно от най-важните неща, които трябва да научим в тази сложна коалиция, е да не приемаме хипотетично, че нещата няма да станат, а да вярваме, че могат да станат", отбеляза той и добави, че Блокът трябва да покаже на партньорите си, че в него протурски и етнически партии няма, че се превръща в все по-единен, все по-национален политически проект, при които се търси единство на българската нация.

На въпрос за намеренията да се осъществи съдебната реформа Радан Кънев подчерта, че "мощни икономически и политически фактори в България ще се борят до дупка, за да запазят нелегитимното, незаконно влияние върху съдебната система". Според него смела реформа в здравеопазването може да се реализира единствено от смел човек като Петър Москов, който познава системата отвътре като медик и отвън като дългогодишен политик.