Татяна Дончева: Театърът с тефтерчетата трябва да спре веднага

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всички кредитополучатели с фалита на КТБ ще трябва да връщат предсрочно кредити, които те са плащали редовно и са си направили сметка как ще ги погасяват във времето. Хората, които имат сметки от дългогодишен бизнес, където са заплатите на работниците им, "не е справедливо да се наредят и да чакат 100 хиляди", заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". "Ако търсим абсолютната справедливост във фалита на една банка, няма да я намерим. Но е абсолютно противоправно, незаконно и противоконституционно да се отменят цесиите на ангро", категорична бе тя.

Според нея смяната на управителя на Фонда за гарантиране на влоговете е борба на лобита, а Цветан Василев "тихо атакува състоятелността на КТБ", защото има много активи там и брани собствеността си върху тях. Парите, които той е заделил някъде другаде изглежда са доста по-малко от активите, които е придобил тук, и ще ги брани до край, отбеляза Дончева.

На въпрос за тефтерчетата на Филип Златанов тя отбеляза: "Тук от една лъжа идва нова лъжа, после трета, после хора, ангажирани по първата лъжа, ще трябва да лъжат и по третата и така овъртолваш цялата държава излишно." Не е основният въпрос дали там пише "ДП" или не, важно е да се отговори, защо Пеевски е бил толкова голям фактор при правителството на ГЕРБ, колкото и при правителството на Орешарски, подчерта тя. Вече няма значение дали тефтерчето е унищожено или не, защото на цялата държава стана ясно, че Комисията за конфликт на интереси е била превърната от правителството на Бойко Борисов в инструмент за "инквизиция" и отстраняване на всеки, който им пречи, а поръчителите са били ключовите фигури на ГЕРБ, хора, свързани с ДПС, и "трети - прекрасно известни", категорична бе Дончева.