Радан Кънев: Правителството не гарантира независимост на съдебната система

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Силно е изкушението да се нахвърлим на правителството. Малко по-балансирано, да не партизираме. Очевидно е, че причини има много. По всяка вероятност важен фактор е ключовото присъствие на Катар като инвеститор във "Фолксваген", коментира Кънев голямата верятност новият завод на немската автомобилна компания да бъде открит в Турция, вместо у нас.

Радан Кънев обяви, че подкрепата му за Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия не е гарантирана.

"Аз не харесвам начина, по който Урсула фон дер Лайен беше издигната. Ние се явихме на европейски избори. На тези избори имаше трима много силни политици, които се явиха като водещи кандидати за президент на Европейската комисия - Вебер, Тимерманс и Вестагер. Те защитиха своите платформи, много ясно казаха какво мислят по основните европейски политики. Този процес на номинация на мен не ми харесва. Той не харесва почти на никой в ЕП. Напрежението сред членовете на ЕП е много голямо. Усещането е, че ролята на парламента се принизява.

За нас основополагащ е общият европейски правосъден механизъм, мониторингът на съдебните системи там, където те нарушават правата на гражданите, какъвто е случаят в България, да бъде запазен и засилен поне, докато общата европейска правосъдна политика бъде наложена. Аз съм сигурен, че много хора от Източна Европа – България, Полша, Словакия, ще бъдем много остри и ще очакваме конкретни отговори. Ако не ги получим, няма да подкрепим, ако ги получим, ще подкрепим".

Кънев посочи, че мониторингът е механизъм за защита на правата на българските гражданите. Правителството не гарантира независимост на съдебната система. Управлението на съдебната система в България не гарантира вътрешна независимост, свобода на мнението на съдиите и прокурорите. Това са гаранции за всеки един от нас, че живее в правова държава", каза Кънев.

"Когато правителството не дава тези гаранции ние ги търсим от ЕС. Гражданите трябва да бъдат защитени от властта. Това е много важен елемент от демокрацията. Боря се за това мониторингът да бъде по-силен. Аз защитавам гражданите на България, включително от правителството", заяви още Кънев.