Вежди Рашидов: Културата винаги е била приоритет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Който надраска паметник е престъпник, каза Рашидов в отговор на въпрос какъв човек е този, които драска по Паметника на съветската армия.

"Паметници не бива да се драскат, защото паметник идва от памет. Никой не може да задраска историята", обобщи Рашидов.

През седмицата той предложи поправка в Закона за културното наследство, с която десетократно се вдигат санкциите за посегателство върху паметници на културата с национално и световно значение, които са в Индикативната листа на ЮНЕСКО.

Предстои второ четене на поправките в Закона за културното наследство, където този текст ще бъде разгледан и гласуван. Повод за предложението е вандализъм в пещерата "Магурата".

"Рисунките в "Магура" са унищожени безвъзвратно. Това е страшно престъпление. Унищожена е многовековната история на една нация. Влиза някакво леке и остава безнаказано. Националната история не може да се унищожава безразборно", обясни Рашидов.

Вежди Рашидов изрази мнение, че Борисов е достатъчно умен и след този си премиерски мандат ще се оттегли и ще даде път на младите. Провокиран с въпрос дали трябва да постъпи като почетният председател на ДПС Ахмед Доган, Рашидов каза: "Доган навреме се отдръпна. Остави една млади хора да въртят колелото, но без да го изпуска, то е негово".