Разговор с Алек Попов в „Още от деня”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една книга има своя самостоятелен живот, след като бъде написана и след като бъде издадена, тя си поема по своя път и започва да работи във всеки читател по различен начин, каза в студиото на „Още от деня” писателят Алек Попов.

По-добре е книгите да се пишат в не толкова интересни времена, обясни писателят. Книгите трябва да са интересни, а не толкова времето, в което са писани. Романът му “Сестри Палавееви в бурята на историята” спечели дванайсетата награда за нова българска художествена проза “Хеликон”.

Не случайно някой от най-вълнуващите и интересни книги, посветени не само на историята, но и които осмислят настоящето, са писани от една дистанция, а не непременно в бурята на историята. И не би могло да бъде иначе, защото литературата е един жанр на дистанцията, в нея има една голяма доза на осмисляне, каза Алек Попов.

Трябва със съжаление да се признае, че нашето общество не инвестира достатъчно – и в култура, и в образование – въобще в тази среда, която предпоставя интереса и към литературата, и към културата, смята писателят.

Цялото предаване можете да видите ТУК.