Разговор с проф. Ганчо Ганчев и Николай Велков за бъдещето на КТБ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Ганчо Ганчев, икономист, съветник на премиера Близнашки, председател на УС на Института за икономика и международни отношения, зам.-министър от 1995 до февруари 1997-а, декан на Стопанския факултет в Югозападния университет, и Николай Велков, адвокат, един от създателите на КТБ, бяха гости в студиото на "Още от деня". С тях разговаряхме за развръзката "КТБ".

Почти сигурно ще има специална мисия от Световната банка и МВФ, която да направи преглед на банковия надзор у нас. Това ще се случи вероятно в началото на следващата година, но дотогава въпросът с КТБ ще се реши по един или друг начин, заяви проф. Ганчо Ганчев. "Оставам с впечатлението, че банката не е предоставяла типично търговско кредитиране, а е предоставяла средства за изкупуване на акциите и контролните пакети на някакви фирми, които да постави под контрол. При такива операции обезпеченията и действията на банката трябва да бъдат по-различни от едно типично търговско кредитиране", посочи той.

Проф. Ганчев беше категоричен, че кризата с КТБ не е за пренебрегване, тъй като 4,2 млрд. лева е голяма сума и по международни стандарти.

Адвокат Велков изрази надежда, че истината за КТБ ще излезе наяве. Според него, ако банката беше оздравена, това щеше да е по-приемливо за обществото. В момента единствено политическо решение може да доведе до пристъпване към план за оздравяване на КТБ. Ако трябва да се спази законът, подчерта той, трябва да се отиде към фалит.

Николай Велков обясни, че отпускането на необезпечени кредити не е наказуемо от НК. Той каза, че от КТБ са получени кредити, които впоследствие съответните фирми са преотдали на други компании под формата на заеми или са ги използвали за закупуване на определени активи. По този начин са придобити доста участия в сериозни български компании.

"Доколкото познавам Цветан Василев - все пак аз съм работил около 10 години с него, не съм предполагал, че има някакъв умисъл банката да бъде ограбена", призна Велков и допълни, че не може да повярва, че това се е случило. Порочните практики, които са били създавани в банката, на практика показват, че е имало опит за измама или за подвеждане на регулаторния орган - БНБ. Целта е била да се увеличи капиталът със собствени пари на банката, което Велков определи като некоректно.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад