Цената на здравето - министър Мирослав Ненков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В личен план чакам с нетърпение уволнението като министър в служебното правителство, заяви д-р Мирослав Ненков, министър на здравеопазването в студиото на "Още от деня". Но поясни, че не е сигурен дали функциониращо служебно правителство е по-добре или нестабилно, клатено от парламента правителство е по-добре, или избори е по-добре. Най-добре е едно хубаво стабилно правителство с рамкова програма, каза министърът на здравеопазването.

Внесен е за актуализация бюджетът, предвидени са две пера за здравеопазването - 100 млн. за Здравната каса и от държавния бюджет около 46 млн. до края на годината за издръжка на Министерство на здравеопазването, което включва плащания за спешната помощ, за психиатричните клиники, поясни д-р Ненков.

Парите за здраве в никакъв случай не се харчат оптимално, категоричен беше служебният здравен министър. Много са посоките, от които да се намалят разходите в здравеопазването, само че която и да е посока да се пипне, ще бъде нарушен нечий интерес - било на търговци, било на пациенти, било на ръководства на болници, заяви д-р Ненков и поясни, че тези групи са много чувствителни на вмешателство и си влияят помежду си и се оказва, че най-бедната страна в ЕС има разходи за лечение на своите пациенти, каквито не си позволяват и германците.

Според директора на НЗОК д-р Тодорова до края на годината ще бъдат хоспитализирани 2 млн. български граждани, представяте ли си това, запита д-р Мирослав Ненков. Въпросът е, че болниците, за да си докарат бюджетите, да си докарат заплатите, понякога правят гранични хватки, поясни министърът. Когато Здравната каса установи такива хватки, нищо не може да направи, защото така е написан законът, заяви д-р Ненков. Никой не може да спре правата на това лечебно заведение или на отделението в това лечебно заведение примерно за три месеца, каза той.

Не са най-бедните хора, които не си плащат здравните осигуровки, подчерта министър Ненков. Със сигурност в тази група хора има такива, които просто не искат да си плащат осигуровките. Позволено е сега, докато някои цял живот си плащат чинно здравните осигуровки, един човек, който и лев не е внесъл в здравната система, плаща за 3 години назад най-ниската възможна здравна осигуровка и правата са му равни на всички останали. Къде отива солидарността, на базата на която е построена здравната ни система, попита д-р Ненков.

Министърът на здравеопазването даде примери и за телефонното право и ходатайствата, особено когато се посегне към промени и текстове в закони.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад