Разпределянето на постовете в ЕС - коментар

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изборите за Европейски парламент показаха йерархията при политическите сили на европейската политическа сцена, а сега виждаме един пакет от договорки от Осака, който по някакъв начин подменя политическата воля на избирателя в очите на някои страни члкенки, посочи Явор Сидеров. От друга страна високите постове в ЕС винаги са били и ще бъдат обект на договорки, но аргументът на тези, които се противопоставят, е че се подменя политическата воля на избирателя.

Европа има нужда от силни лидери и затова много зависи кой ще застане начело на Комисията и Парламента, затова и продължават неразбориите, подчерта Явор Сидеров.

И Иван Стамболов – Сула подчерта, че се подменя вотът на избирателя за Европарламента.

"Когато тук са гласували хора за кандидатите на ГЕРБ, която е член на ЕНП, да отидат там, са очаквали от тези представители, още повече от министър-председателя, който представлява ГЕРБ в Европейския съвет, да подкрепя линията на ЕНП и той това го направи вчера и го каза почти с тези думи, каза, че няма как първата партия да не излъчи свой кандидат, свой председател на ЕК. И тази сутрин наистина бях много учуден, като научих, че вероятно той се е срещнал с Тимерманс някъде в полунощните часове и полунощни доби и е намекнал, че може да обърне мнението", отбеляза Сула.

Според него бедата на ЕС е този компромис. Европейската цивилизация трябва много спешно да преосмисли своите ценности - на първо място демокрацията и върховенството на закона, коментира публицистът.

Акценти