Слаб сезон на българското Черноморие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Прогнозите за слаб туристопоток и тежък сезон се оправдават, казват от бранша. В началото на юли на юг от Бургас хотелите и къщите за гости са почти празни. Не се виждат и хора под скъпите чадъри и шезлонги. В големите курорти "Елените", "Свети Влас" и Слънчев бряг само част от хотелите са добре запълнени.


Снежана Тренчева - управител на хотел: "Много гъвкава политика имат в ценообразуването и в момент, в който имаме лек спад, пускат промоционални цени, ласт-минит резервации, така че добре сме от страна на заетост."

Заговори се и за отстъпки от около 30% през юли и август в хотелите. Според статистиката от януари до май в България са влезли малко над 2 450 000 чуждестранни туристи, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова - министър на туризма: "Това е един много малък ръст от 0,4%. Предполагам, че тези мерки, които българските хотелиери са предприели, са в отговор на техните лични наблюдения в техните лични обекти с оглед месец юни, който наистина е ключов за летния сезон."

Председателката на Сдружение "Клуб на хотелиера" в Несебър Диана Колчева заяви, че от бранша са алармирали за предстоящия слаб сезон още от февруари месец, когато вече е било ясно, че се забавят ранните записвания и нещата не вървят добре и въпреки това Министерството не е реагирало. А междувременно масираната реклама от страни като Тунис, Мароко, Египет е насочила туристопотока от Европа в друга посока.

Диана Колчева - Сдружение "Клуб на хотелиера" - Несебър: "Да намалят цените на шезлонги и чадъри, от една страна, от друга страна - масирана реклама, насочване към България, разговори от министъра на туризма с големите туроператори, да бъдат убеден в това, че нашият туристически продукт е много по-качествен от този в Египет, че нашата държава е изключително спокойна и агресивна реклама на всички онези пазари, на които ние имаме добри позиции."

Според Диана Колчева липсата на туристи в Слънчев бряг се отразява и на Южното Черноморие, където сезонът щял да бъде в рамките на 20 дни, а на север от Бургас не повече от 45 дни.

Николина Ангелкова - министър на туризма: "Най-важното, което правим, и се надявам септември месец да успеем да го обявим, е работата, която привършваме по отношение на механизма, който разработваме за насърчаване на организирания туризъм в крилата на сезона."

Министър Ангелкова допълни, че механизмът трябва да започне работа още следващия сезон.

Акценти