Спасение от жегата в музея

Предаване: Денят започва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ентусиазирани туристи от целия свят продължаваха да пристигат в Париж, независимо от горещините, обхванали не само френската столица, но и голяма част от европейския континент.

Температурата от около 38 градуса не попречи на гостите на града да посетят емблематични места като Лувъра или градините на двореца Тюйлери. Според някои туристи водите на Сена са причината за повече дискомфорт при горещо време.

Турист от Испания: "Мисля, че различното тук е влагата. В Испания е сухо и горещо. Влажността създава усещането за по-високи температури."

Миналата седмица метеорологичната служба на Франция издаде предупреждение за необичайно горещо време, но това не изплаши тези ирландски туристи, които са намерили начин да се справят със ситуацията.

Ирландски туристи: "Преди да дойдем, видяхме, че температурата ще достигне 38 градуса, затова купихме много слънцезащитен крем."
Туристка от Ирландия: "Много крем и светли дрехи. През цялото време си носим и вода."

Не само туристите, но и много местни жители на Париж намериха прохлада в музеите и ресторантите, които са оборудвани с климатици.

В петък Франция счупи температурния си рекорд, след като бяха регистрирани 45,9 градуса по Целзий. Очакванията са през следващите дни температурите да спаднат с около десет градуса.

Горещото време не попречи на туризма, но взе най-малко осем жертви. Четири от тях са във Франция, а останалите смъртни случаи са в Испания и Италия. Местните власти не изключват броят им да се увеличи, защото сигналите понякога пристигат с няколко дни закъснение.

Акценти