Румен Порожанов: Африканска чума по свинете наближава към България

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От началото на годината има четири огнища на птичи грип, очаква се да се появят още огнища и министърът бе категоричен, че мерките, които ще се предприемат, този път трябва да бъдат много по-сериозни.

"Започва много сериозно да се притесняваме, но и да работим по темата африканска чума по свинете, тъй като самата болест вече наближава към България. До преди няколко месеца тя беше в северните гранични зони на Румъния, но вече е наблизо на около 150-160 км от България, така че тук ще трябва да предприемем доста превантивни мерки и ще трябва да запозная с мерките, някои от тях са доста ресурсоемки", каза Порожанов.

Единият източник на болестта са пресни колбаси, които е възможно да бъдат пренасяни от туристи, идващи от заразени райони като Молдова, Украйна, Румъния. Порожанов каза, че една от мерките, които се предприема, е изземване на всички хранителни продукти, които идват от заразени гранични пунктове. Като друг източник на болестта той посочи дивата свиня.

Една и съща мандра вече не може да произвежда сирене и имитиращ продукт.

"Това е искане на самия бранш. Първо на самите животновъди, защото влагането на имитиращи продукти, първо, е ясно, че влошава качеството. Контролът е доста трудно да се направи на 100%, за да се провери дали някой, продавайки сирене, вътре не е вкарал имитиращи продукти", каза Порожанов.

Министърът е на мнение, че бялото саламурено сирене и млечните продукти трябва да върнат своето име навънка.

"Основният инструмент за следене е Българската агенция по храните,, но ние направихме в Министерството на земеделието един екип, който не само да прави проверки за конкретния случай, който на място да извършва проверки, така да го каза "изненадващи" и вече ако се налага взимането на проби, разбира се, веднага се вика ветеринарен лекар, тъй като това е в тяхна компетенция", каза Порожанов.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад