Руският културно-информационен център

В предаването
Всички броеве

През 70-те години на миналия век дейността му се разгръща в познатата сграда на ул. „Шипка“ в центъра на столицата. Витрината с космическия спътник в реални размери и до днес привлича погледите.

През годините руският културен център е територия за изява на творци от различни жанрове, за срещи с руски автори и техните произведения. В многобройните зали се представят изложби, театрални спектакли, концерти и много от нашумелите филмови заглавия през последните десетилетия.

След обществените промени през 80-те години РКИЦ променя акцентите в свята дейност. В момента различни негови програми партнират активно с български творци, а залите на Центъра остават място за различни арт-изяви, за изучаване на руски език, за забавление на децата. Нов момент в работата на центъра е възможността да се кандидатства за стипендии за висше образование в Русия за повече от 200 българи.

Епизодът за Руския културно-информационен център е част от поредицата на БНТ2 „Културни адреси: Европа.София“, която представя културните центрове на различни държави в София. През личните истории на работещите в центъра и на българи, участващи в различни програми, се измерват културните връзки между двете страни. Автор на документалната лента е Екатерина Генова, оператор – Константин Димитров, а режисьор е Димитър Шарков.

Гледайте филма от документалната поредица „Културни адреси: София, Европа”, посветен на Руския културно-информационен център, в събота (11 ноември) от 18:35 по БНТ 2!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад