Седмица на занаятите в Пловдив

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази година седмицата на занаятите е подчинена на мотото „Приемственост”. Деца ще могат да пробват уменията си при различни майстори.

"За да се ориентират към дърворезбата или към майсторлъка зад тъкачния стан, зад грънчарското колело, за плъста, защото трябва да имаш усет и трябва някой да запали тази първоначална искра", каза Ангел Янков - директор на Регионален Етнографски музей-Пловдив.

Искрата вече е запалена в 11-годишната Ния, която се включи в работилница за кукли с народни носии.

"Украсявам елек за кукла. Интересно е човек да се опита да направи нещо подобно", каза Ния.

Преди да започнат работа майсторките на кукли Силвия и Валя, старателно проучват всеки един елемент от носиите, за да придобият накрая наистина автентичен вид.

"Всичко сме се старали да бъде като в оригиналните носии, съответно платовете, съчетаваме дали е лятна или зимна носия, типа шевица, доколкото може да се получи шевица на този габарит мъничък", каза Силвия Георгиева.

Куклите също минават през обработка преди да се стигне до тяхното обличане в български народни носии.

"На ръка се изрисуват лицата, за да са естествени и за да видят децата, че естественото е много по-красиво и по-българско", каза Силвия Георгиева.

Как се плетат кошници, показват в Пловдив майсторите Мехмед и Емел от Кърджали.

"Взаимно си помагаме, някой път аз ще сбъркам, тя ще се притече на помощ, някой път тя ще сбърка, аз ще се притека на помощ и по този начин да излезе нещо наяве", каза Мехмед Хакеф.

Посетителите могат да видят и как една обикновена дървена лъжица се превръща в произведение на изкуството под сръчните ръце на Георги Минчев. Асеновградският майстор изработва и геги, които също украсява.

"Много трудно става, защото е на дрян, дрянът много трудно се работи едно от най-твърдите дървета. Този модел специално ог Агушевите конаци съм го взел. Търсят се гегите, до Нова Зеландия съм пратил", каза Георги Минчев.

Майсторите, които показват традиционни български занаяти в двора на пловдивския Етнографски музей, са над 30.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад