Ще затвори ли Европа външните си граници - коментар на Мария Стоянова

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На срещата на върха в Брюксел ще се решава бъдещето на цялата ни общност и на континента Европа като цяло, защото от 2015 година сме свидетели на един хаос, който се дължи на факта, че миграционната политика е в национален приоритет, подчерта Стоянова и обясни, че всяка държава сама за себе си решава как да бъде регламентирана политиката за даване на убежище. Предложението на Ангела Меркел, което звучи доста разумно, е да се направи промяна, така че да има общоевропейски подход.

Мария Стоянова заяви, че опасността коалицията в Германия да се разпадне е реална. "И в Германия преобладават краткосрочните, да не кажа късогледите, идеи, които в момента срещаме навсякъде в Европа. Големият проблем е, че липсва дългосрочната стратегия за бъдещето. Липсва периметърът, който да обхваща години напред. Предстоят избори в германската провинция Бавария и според социологическите проучвания тези избори поставят под натиск баварската партия, която на федерално равнище се явява заедно с Ангела Меркел с нейния консервативен съюз. Поставят ги под натиск на алтернатива за Германия - крайнодясна популистка формация, и този натиск се реализира като една нервност, която обхваща цялата германска политика, а както виждаме - и европейската."

По думите на Мария Стоянова програма "максимум" на срещата на върха е да бъдат решени проблеми, които не са решавани години наред. Тя очерта възможните решения - създаването на бежански центрове в рамките на нашия континент, но извън ЕС. Това решение беше оттеглено от масата за преговори, уточни журналистът от БНТ. Другото решение е да бъдат създадени бежански центрове извън територията на Европа. Това решение обаче е оспорвано от гледна точка на международното право, освен това то откровено флиртува с корупцията, създавайки възможност да се дават пари на местни правителства някъде в Африка, за да държат бежанците в страните си. Третото решение остава единственото разумно, а именно заедно да потърсим изход. Ако това се случи, в Европа ще имаме ново законодателство. За това са нужни воля, решителност и дългосрочна стратегия.

Вижте целия разговор във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад