Ще има ли война Украйна-Русия?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Война на интереси, война на санкции, война на пазари. Сблъсък на влиянието на два проекта - Европейски и Евразийски съюз. Война на нерви. Лицата на войната са много, но напоследък те се свързват с едно име - Крим. След референдума, който показа, че близо 97% избраха присъединяване към Русия, въпросите остават още повече. На гости в студиото на "Още от деня" е военният експерт Съби Събев.

Според него на този етап и двете страни в конфликта не допускат, че ще се стигне до война, но и двете страни се говят за това, най-вече Русия, която съсредоточава сили покрай югоизточната граница. От своя страна Украйна подвежда формирования от западните части и ги превазира с цел при евентуална инвазия да окаже нужната съпротива. Събев мисли, че някои формирования на Русия ще бъдат изтеглени. На този етап все пак счита, че ще се задържи около 25 хиляди души военен контингент. Той разказа, че има и украински формирования, които са блокирани и чиято съдба ще бъде решена в близките седмици.

Европа иска да наложи санкции не Русия и е вероятно и руснаците да наложат такива на Европа. Събев смята, че по-твърдите санкции от страна на ЕС и САЩ ще имат негативен ефект. В дългосрочен план Русия също може да попадне в позицията на губещ.

Според Събев повод за разпалване на искрата е по-вероятно да са Източните региони. На този етап Крим е фактически в ръцете на руската страна. Вълнения там няма, но вълнения има на изток и за съжаление там е нужна една провокация, която може да доведе до по-сериозни стълкновения, смята той. Там в момента няма руски военни части, но те са на границата в готовност.

Украйна е в неизгодно положение не само заради големия брой руски военни в тези територии, каза Събев. Въоражените сили на Украйна дълги години не се били добре финансирани. Липсвала е регулярна военна подготовка. Докато руската страна е осигурила на военните си много по-добра подготовка. Според Събев интересното в случая е, че двете страни познават много добре своята стратегия и своята тактика. Много от старите и визшите украински офицери са служили в бившата Съветска армия, обучавани са почти в едни и същи академии и те се познават много добре.

Събев разказа, че ако започне война най-вероятния сценарий е тя да започне с кибероперация. Първо ще има информационен етап на войната, за да се завоюва информационно превъзходство, включително с кибератаки по държавните институции и банковата система на Украйна. Ще се използва електронна война, за да се дезорганизира системата на управление. По нататък ще бъдат ракетните удари по стратегически обекти, а сред това ще последва и наземната инвазия. Друг е въпросът, че при една такава война може да бъде съпроводена и с гражданска война. Най-лесният начин да се избегне това, според Събев, е да се договорят двете страни да не се стига до този военен инструмент. Вратата на дипломациятат все още не е затворена и предстои да разберем какво ще се случи в близките няколко седмици.