Ще спрат ли автобусните превози?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Автобусни превозвачи обсъждат блокиране на междуградския транспорт на 1 февруари заради многото неразрешени проблеми в сектора. За "Денят започва" репортерът Юлия Стефанова попита ранобудните пътници и шофьори на автобуси на Автогара София относно очаквания протест.

Пътниците, които срещнахме не бяха запознати с проблемите на превозвачите, но споделиха, че биха подкрепили техния протест, защото всеки гледа своите интереси и никой не бива да бъде ощетяван.

От друга страна, шофьорите по междуградските линии споделиха част от причините за желанието им за блокада на транспорта.

"Протеста е за това, че има много автобуси, които карат на черно. Това са бусчетата най-вече, те ощетяват нас. БДЖvlcsnap-2014-01-14-08h53m06s166 намалят цените, те си гледат техните интереси. Не се отпускат субсидиите, които трябва на фирмата и това е цялата работа. Протеста е за това", сподели един от шофьорите. Той сподели, че при пристигането му в гаража, преди да започне своята работа, са му дали надпис "Протест", който да сложи на предното стъкло на своя начислен автобус.

Днес предстоят преговори на представители на превозвачите с Министерството на транспорта и е възможно да се разреши ситуацията. Репортерът Юлия Стефанова провери в аванс дали е възможно това в интервю с главният секретар на Националното движение на автобусните превозвачи в България Симеон Милушев.

"Протестът е крайна мярка, нашата молба е самите институции да се постараят да ни чуят и да вземат някакво решение, защото за миналата година от 100 писма са ни отговорили само на 4. Няма чуваемост, няма някой, която да се заинтересува от нашия бранш, за да може спокойно да се извършва нашата дейност", заяви Милушев.

Той коментира темата за исканите от превозвачите субсидии, които са част от причините за обявения протест.

vlcsnap-2014-01-14-08h52m30s70"Хипотетично казано става дума за нещо като шоколад, от който си взеха и БДЖ, и Метрополитен, и селски райони, и всички взеха от него, а за нас остана едва ли не само обвивката. В 10 часа има Обществен съвет на тема Оперативна програма "Транспорт", от която всеки е облагодетелстван, с изключение на нас", коментира главният секретар на Националното движение на автобусните превозвачи в България. Милушев уточни, че очакват адекватни действия по техните проблеми не само от Министерството на транспорта, а и от Министерството на вътрешните работи за двойното данъчно облагане, което е недопустимо в Европа. "Става въпрос за сивия сектор, който наистина всеки втори безработен стана превозвач и самите институции имат наистина средствата, за да си свършат работата, но на този етап никой в тази държава не мисли как поне малко да ни помогне, за да може да оцелеем в тази криза", категоричен бе Милушев.

Всички части от предаването можете да видите ТУК.