Защо се бави ремонтът в онкоклиниката в ИСУЛ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Близо година след обещанието, че онкоклиниката към Университетската болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ ще бъде ремонтирана, пациентите продължават да се лекуват при изключително мизерни условия. Обновяването на сградата трябваше да е факт още през пролетта на 2013 година. Какви са причините за забавянето за "Денят започва" провери репортерът Юлия Стефанова.

Ако ви покажем как е изглеждала онкоклиниката преди 12 месеца, няма да откриете никаква разлика със сегашното й състояние. Все същите олющени мазилки, мухъл и зеещи прозорци посрещат болните. А заради течовете в архива, лекарите трябва да преглеждат цялата документация в коридора. От университетската болница обясняват, че досега са били с вързани ръце, защото не са имали пари да започнат дългоочаквания ремонт.

"Забавянето се наложи заради несигурността от финансирането от страна на Здравното министерство. Т.е. имаше обещание, но нямаше ефективно изпълнение. Ние реално парите окончателно - 300 хиляди лева за ремонт - получихме в края на декември, между коледните и новогодишните празници", обясни заместник-директорът по икономическите дейности към ИСУЛ Евгени Тодоров.

Иначе, досега са приключили процедурите по проектиране. До средата на февруари трябва да бъде избран един от 13-те кандидати, които са заявили желание да се захванат с цялостния ремонт на сградата.

"Подмяна на електрическата инсталация, отопление и вентилация, ВиК канализация... Цялостен ремонт", добави Тодоров. "През това време пациентите, които са на химиотерапия и са от столицата, ще получават своето лечение в залата за вливания, която е отделно от клиниката, т.е. лечението на пациентите няма да се прекъсва. А за останалите пациенти от провинцията - има сключени договори с останалите онкоцентрове в столицата, вероятно медицинските процедури ще бъдат изпълнявани тук, а останалите - в другите здравни заведения", обясни още той.

От лечебното заведение са поискали от Здравното министерство допълнителни 450 хиляди лева. С парите ще могат да ремонтират и клиниката по лъчелечение. По план новият облик на сградата трябва да е завършен за 75 дни.

"Винаги има един толернс - трябва да се дават 10-15 дни, защото строителството е малко особено - с такъв стар сграден фонд като нашата болница. Винаги в строителството възникват някои нови моменти, нови непредвидени разходи", коментира заместник-директорът по икономическите дейности към ИСУЛ Евгени Тодоров.

Единствената новост в онкоклиниката досега е дограмата. Тя е подменена по програма "Козлодуй".

Всички части от предаването можете да видите ТУК.