Сигурна ли е олимпиадата в Сочи?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 7 февруари започва Зимната олимпиада, която можете да гледате по БНТ с най-висока резолюция.

Камионът с HD техника на БНТ пътува към Сочи, през 100 км го спират патрули, защото пътищата в Русия са затворени от 7 януари насам, екипът, който ще отразява олимпийските игри, пристига на 1 февруари, за да подготви студиото, съобщи спортният журналист от БНТ Камен Алипиев в "Денят започва в неделя с Георги Любенов".

Не трябва да плашим хората с това, че ще има терористични атаки или пък самоубийци, живеем в vlcsnap-2014-01-26-11h58m36s123информационен век, където ни плашат повече с думи, отколкото с дела или действия, каза проф. Нина Дюлгерова, експерт по енергийна сигурност и Русия. Ако сравним 2008 и 2014 година, защото в Пекин имаше олимпиада, а тогава започна грузинско-южноосетинската война,   тогава за първи път се нарушава и олимпийският принцип - когато има олимпиада, няма военни действия. 2014 година нещата са по-различни, защото вече имаме и бушуващия Близък изток с много бройните проблеми. Нека не плашим хората - олимпиадата ще се състои и аз съм склонна да мисля, че никой няма да си позволи лукса за какъвто и да е атентат, защото Русия в момента е с много силни позиции и ако някой посмее нещо да направи, резонансът ще е много силен. Ще бъде силен по отношение на това, което интересува например Саудитска Арабия, интересува Запада или САЩ - това са ключовите точки като Сирия, Иран, Украйна, България, Кримския полуостров или Северен Кавказ. да не забравяме, че топва са гранични пространства, които съзнателно се дестабилизират с дългосрочни стратегически цели и всичко, което в момента се случва, е свързано с Черноморския регион, който е стратегическа зона, през която минават и ще минават стратегически енергийни проекти. Преди два дни приключи първия рунд от срещата ЕС - Русия за Южен поток и веднага се получи окупация 2 в Софийския университет, ескалира напрежението в Украйна, но това са неща, които не бих свързвала категорично с олимпиадата, коментира проф. Дюлгерова.

vlcsnap-2014-01-26-11h58m12s146Камен Алипиев сподели своя опит от олимпиадите, които отразява от 2000 г. Няма място, независимо дали е Сидни, Пекин или Лондон, в което да не се взимат изключително строги мерки за сигурност. Подложени сме на тежки проверки при влизане в който и да било от олимпийските обекти. Има въоръжени войници навсякъде.

В разговора за зимните олимпийски игри се включиха и легендарният ни скиор Петър Попангелов и съпругата vlcsnap-2014-01-26-11h47m26s75му Зоя.

Много се промениха времената, по мое време нямаше такива мерки за сигурност, припомни си Попангелов, който е участвал в 4 олимпиади. Той е поставял винаги спорта над политиката, защото спортът е за един мирен свят, допълни съпругата му.

В ските промените са съществени - с навлизането на карвинг ските скоростта се увеличи, всички карат с каски. При състезанията основната промяна е вдигането на скоростта при каране, пистите станаха много твърди, коментира Пепи Попангелов.

По време на олимпиадата ще има над 1000 на сто сигурност, която да гарантира, че Сочи и Русия са сигурни, убедена е проф. Нина Дюлгерова.