Соломон Паси: България няма реализатори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Проблемите в световният живот идват главно от това, че идват неща, които никой не е предвидил", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" бившият външен министър Соломон Паси. Той смята, че добрата новина е, че тази година така както са се случили непредвидени неща, по същия начин тхнологиите са напреднали толкова много, че са дали една много ясна надежда, че те ще отстранят грешките, които се допускат в политиката. По негово мнение технологията ще е срещу политиката и това е смисълът на бъдещето.

В студиото на предаването Паси показа две графики. На първата се вижда как ресте наелението на Африка. До 2030-40 година се очаква то да бъде 2.5 милиарда души. На втората графика ксе вижда какъв е ръстът на мигранти към Европа между 2015-2016 година. 11 пъти са се увеличили мигрантите към Европа за тази период. Ако тази тенденция се запази, през 2021 година се очаква мигрантите в Европа да бъдат повече от населението на Африка, предупреди Паси. Той предложи решение в няколко стъпки. На първо място е устойчивото развитие на Африка - инвестицията в контенента. Следва адаптация на всички тези хора, които така или иначе идват. От там следва селекция на мигрантите, защото трябва да се подбира кои хора ще дойдат. Следващата стъпка е интеграцията на хората в нашето общество.

На 1 януари се навършват 10 години от членството на България в ЕС. Паси разказа, че прези 1990 година на присъединяването на България към НАТО и ЕС се е гледало като на превозно редство, на ракета, която може да ни изстреля навсякъде, но от 1 януари 2007 на тях е започнало да се гледа като на крайна станция. Той обтеляза, че няма нито един подписан мащабен договор, няма нито едно мащабно членство, което да е реализирано. "България няма реализатори. България няма и взионери. България застина на 1 януари 2007 година и от там нататък имаме нужда от нова виция, нова надежда, нови стремежи", смята той.