Стари задачи пред новите министри - разговор с Лиляна Павлова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правителството "Борисов" започва работа с една перспектива за пълен мандат, за дългосрочна реформаторска политика, за стабилизация и стабилност на държавата, това заяви в студиото на "Още от деня" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.  Тя обясни, че познава екипа на министерството, което оглавява, както и работата и проблемите там, което й позволява по-лесно да се адаптира.  Това, което ме изненада неприятно, каза тя, е, че там е намерила проекти, оставени в състоянието, в което ги е оставила през март 2013 г. Другият проблем е с пътните проекти - инфраструктурата. Тя посочи като пример магистрала "Марица", която трябваше да е завършена миналата година. Новото правителство всъщност ще трябва да поема ангажимента да я приключи догодина. Закъснение има и с магистрала "Струма", заради което най-оптимистичният график за нейното завършване е ноември 2015 година.

Лиляна Павлова подчерта, че в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в момента няма пари дори за зимно поддържане и почистване, защото те са изхарчени неизвестно за какво. Тя обясни, че приходите в Бюджета от винетки са 222 млн., а реално в Бюджета на АПИ са дадени само около 180 млн. лв. Другите пари са похарчени за нещо друго, което е незаконно.

Министър Павлова беше категорична, че основна цел на министерството е да се задвижат отново проектите, а в краткосрочен план - да се направи организация и мобилизация за почистването през зимата, за да се осигури безопасно движение през зимата.

Акценти