Студентка източи 15 000 лева от банки с откраднати документи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Студентката Фатме Барутин е източила 15 000 лева от различни банки и фирми за бързи кредити, като използвала крадени лични карти на свои колежки. Срещу нея е образувано досъдебно производство. Повдигнати са три обвинения.

До къде стигна разследването, кой е потърпевш в случая? Отговорът на въпросите потърси за "Денят започва" репортерът на БНТ Сашка Пушкова.

Тя се срещна с едно от момичетата, чиято лична карта е била открадната и с нея са изтеглени два кредита без самата тя да знае.

От края на януари до март Фатме Барутин откраднала личните карти на свои колежки, с които работела в заведение за бързо хранене. Те дори не разбрали, че документите липсват. Пловдивчанката Несибе Моллахалил е едно от измамените приятелки на Фатме.

"Ние с това момиче бяхме колежки, много пъти сме излизали по заведения заедно. Един съвсем случен ден колежката получава sms на личния си телефон, че просрочва кредит, след което тя ми звънна, че по принцип няма такова нещо и се чуди за какво става въпрос, и да си проверя личните документи, защото нейната лична карта беше открадната много преди това. След което аз проверявам и виждам, че личната ми карта я няма във мен. Решаваме ние да отидем до БНБ и да си пуснем такива справки за кредитния регистър, дали има такова нещо и с мен, и другата колежка, понеже сме три момичета. След една седмица получаваме известие и аз виждам, че има на мое име 3 000 лева изтеглени от Тексим банк, за което аз нямам никаква представа, че съществува такова нещо. И 600 лева от Кредисимо. Съответно ние се свързваме с адвокат и им пращаме писма на тези институции, че става въпрос за някаква измама и се съмняваме в даденото лице, след което не ни отговарят по никакъв начин. Ние изискваме от тях да ни пратят документи, да видим някакви камери, някакви записи - нещо. Това момиче как влиза и се представя за нас, как подписва, как се представя за нас, а ние нямаме представа, че се случва такова нещо", разказа Насибе Моллахалил.

Насибе добави, че няма представа как, къде и по какъв начин й е била открадната личната карта. "Аз си я нося в мен, портмонето ми е голямо, имам шофьорска книжка и т.н, и просто гледам дали книжката ми е при мен. Има различни отделения и мисля, че не трябва по пет пъти да проверявам дали личната ми карта е в мен", обясни тя и сподели, че е установила липсата чак след месец и половина.

Междувременно от банките пращат съобщения за просрочени плащания по двата кредита на името на Насибе и я заплашват, че ако не плати, ще я съдят. Тя подава жалба в полицията.

"Това е едно дело на икономическа, което, доколкото ми е известно, приключило е разследването и следва да се внесе в съда. Става дума за четири лица, не помня точната сума - 20 000 лева, лични данни, представила се от името на лицата, с карта на самото лице и тегли кредит", коментира началникът на Икономическа полиция - Пловдив Николай Димитров.

От банките никой не се свързва с Насибе.

"Аз имам чувството, че в продължение на тия месеци - от май до сега, все едно сме някакви престъпници и ние постоянно обикаляме да даваме показания, да изискваме някакви документи, да ни издават да докажем, че ние сме тези лица и т.н. Не знам, тия лични документи може би не трябва да си ги издаваме, защото в тези институции не ги поглеждат по никакъв начин. Казаха ни, че имало записи, в които се вижда, че не сме ние, взеха ни експертиза подписи и все още чакаме, и нищо няма", оплака се Насибе.

Тя и двете й колежки, които също са пострадали, се свързали по телефона с Фатме, за да поискат обяснение.

"Да, търсили сме я и тя казва - съжалявам, така се получи, не съм искала и аз да го направя, но така го направих", сподели Насибе.

След случилото се Насибе е станала по-бдителна към личните си документи и проверява по пет пъти на ден дали са в нея.

В момента измамничката Фатме е на свобода срещу парична гаранция от 1000 лева.

"В хода на разследването сме установили, че с използването на четири лични карти обвиняемата е успяла да изтегли обща сума в размер на 14 500 лева от шест банки и кредитни институции, от рода Джет кредит, Нет кредит, които раздават малки заеми, като това се е случило в един период от време от 2 месеца и половина някъде. Вече по делото са извършени почти всички следствени действия, назначени са съответните експертизи. Установено е, че обвиняемата, отивайки в съответната банка, се представя с личната карта на нейна колежка и на името на нейна колежка тегли кредит. Това е схемата", коментира говорителят Районна прокуратура - Пловдив Атанас Илиев.

Любопитен факт е, че ощетени в случая са банките, а не момичетата.

"За това, че банката търси пари от момичетата, ние не можем да приемем, че момичетата са ощетени. Парите, които в резултат на измамливите действия на обвиняемата, са взети от банката са собственост на банката, тя е пострадалото в случая юридическо лице. Проблемът е в това, че конкретно лице е решило, въвеждайки в заблуждение физическо лице - в случая банков служител, който обработва документацията, да се обогати чрез измама, т.е. това е престъпление, а причините, по които се е стигнало до тука, лично според мен може би са и в занижения контрол от страна на банковите служители. По друг начин не мога да си го обясня. Вероятно съществува някаква визуална прилика между нашата обвиняема и въпросните момичета, чиито лични карти са взети, но не мога да си го обясня", добави Илиев.

Предстои изготвяне на обвинителния акт срещу Фатме Барутин. Тя ще отговаря по три обвинения.

"За измами при продължавано престъпление, за извършени документни престъпления, пак продължавано престъпление, съставяне на неистински частни документи във връзка със съставените документи при кандидатстването за кредитите, пак при продължавано престъпление, и още едно документно престъпление - именно използването на чужд официален документ, издаден за друго лице", изреди говорителят на прокуратурата.

Фатме може да получи максимум 6 години затвор. От две от банките, които са дали кредити срещу крадени лични карти, отговориха, че са предали документите по случаите на полицията и поради банковата тайна не могат да коментират.

Цялото предаване можете да видите ТУК.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад