Тайните на Антактида: проф. Христо Пимпирев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Христо Пимпирев похвали експедицията за новите ѝ открития на Антарктида, която вече работи по Национална полярна програма - научната дейност на Антарктида са канализирани.

"Ние там правим световна науката, която засяга цялото човечество... Тази риба... ние не сме открили тази риба - тя е наистина уникален екземпляр - тя има прозрачна кръв, открита е още през 1927 година, но е много рядка... Хванахме я, така да се каже и тя ще бъде единственият екземпляр въобще в България от този вид."

Прозрачната риба е на път за България. А що се отнася до откритията на флористични фосили, то те са били направени от международен екип: двама българи - д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев, както и две чужденки - една дама професор от Истанбулския университет и една бразилка, която работи за чилийския антарктически институт.

"Това са пет вида нови за Антарктида растения, които са изключително интересни, тъй като те показват пътя на растителността на Антарктида от Южна Америка и от Антарктида за Южна Америка - връзката на между този континент и южните континенти преди близо 90 милиона години, което изключително важно за реконстуиране на лика на земята по това време. Тогава Антарктида е била зелен континент с динозаври, с много буен растителен свят, фауна - животни, които са живеели на континентите... По принцип кредният период е един от най-топлите периоди въобще в историята на нашата планета. Когато изследване крединя период, вие можем да направим връзката със сегашното затопляне на климата."
Акценти