Театрално-социалният експеримент "Бял заек, червен заек"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сега ще разберем може ли да има представление без режисьор и без репетиция. Как изглежда един такъв екперимент ще научим от гостите в студиото Ева Русева и Моника Ковачева - студентки, а в случая и млади продуцентки на спектакъла "Бял заек, червен заек", в който ще участва Леонид Йовчев.

За театралната провокация, наречена "Бял заек, червен заек", Моника Ковачева предупреди, че това е постановка, която не сме виждали досега - актьорът излиза на сцената, там намира плик, който отваря и там намира текста, който започва да чете. Пиесата е написана от ирански писател, който я пише, когато няма право да напуска страната си. Той я пише, за да може тя да пътува вместо него, обясни младата актриса. Всеки актьор играе тази пиеса само веднъж.

Що се отнася до формата на пиесата, Ева Русева поясни, че той е плод на авторовото схващане, че в живота няма репетиции, нямаме възможността да повторим днешния или вчерашния ден, "така че всичко се случва на момента пред публиката - нито актьорът, нито публиката знаят какво ще се случи, както в реалния живот". Другото интересно по тази пиеса е, че за нея трябва да се говори, защото "магията на пиесата се крие в това, че не трябва да знаеш за какво става въпрос".