Теодор Ушев: Усилията трябва да се насочат към децата в училищата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Не правя равносметки, други да ги правят. Аз живея с настоящето, има толкова работа да вършене, че нямам време да мисля какво се е случило, как ще се случи и защо, каза аниматорът в отговор на въпрос за изминалата година, през която филмът му "Сляпата Вайша" беше номиниран за "Оскар".

По думите му след номинацията "работата е два пъти повече" и е принуден да отказва и добри предложения.

Опитвам се да балансирам между работата ми в студиото и социалните ми ангажименти - моите майсторски класове и преподаването, и да избирам нещата, които ми доставят най-голямо удоволствие, дори и да не носят финансови проходи, отбеляза Ушев.

Към проектите, които му носят радост, той причисли и проектът, който го е довел в София. На 20 януари ще бъде открита инсталацията му "Като в тъмно огледало" в Софийска градска художествена галерия. Самият аниматор нарича проекта "потапяща инсталация".

Проектът е за нещата, които не виждаме, за нещата, които ни убягва, когато сме увлечени в ежедневието, в ежедневните скандали, липсата на голямата картина. Затова използвам и т. нар. "миксирана реалност" - следващият етап след виртуалната рeалност. Това са едни устройства, които не се продават в Европа. За пръв път се показват тук и за пръв път арт инсталация използва тази технология, обясни Теодор Ушев.

Той обеща да е "интересно както за деца от 5 години до деца на 95 години".

Исках да започне проект, който да стартира от България, който да бъде иницииран от тук, направен за България... Представете си един друг свят - виртуален, миксиран, няма нищо общо със света, в който вие сте свикнали да живеете. Идеята е да направим чистилище - да влезете вътре и да излезете една идея малко по-добри или поне да се замислите, че можете да сте по-добри, подчерта аниматорът.

Как сподели още аниматорът Теодор Ушев за държавна политика в сферата на културата и изкуството, за значението на училищното образование за във възприемането на култура, както и за предстоящите проекти вижте във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад