Томислав Дончев: Фалшивите новини понякога излизат от самите партийни централи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той отказа коментар по случая, защото е в ход работа на всички служби. "Те са работили, продължават да работят във взаимодействие със служби на други държави. Като приключи работата, тогава ще ви снабдя с коментари. Всичко останало би имало характер на спекулации."

На въпрос дали на предстоящите европейски избори е възможно да има хибридна намеса от страна на Русия, за каквато се говори често напоследък, Томислав Дончев отговори, че опити за саботиране на изборния процес в България е имало. Той припомни кибератаките от 2015 година, като подчерта, че не може да локализира техния автор.

Томислав Дончев: Дали има риск това да се случи при предстоящите избори? Риск има винаги. Те са атаки от няколко типа. Но самото броене на изборните резултати - това е отделна мрежа, която не е вързана с интернет и е много мощно секюритизирана. Там проникване не е имало. Това е обичайната ситуация. Дали може да се случи? Дали има някой злонамерен, който би опитал? Вероятно да. Има обаче друг сценарий и това е репутационно да бъде поставен под съмнение самият изборен процес. Комбинация от няколко кибератаки с разпространение на някои фалшиви новини. Представете си да предизвика съмнение у гражданите, че изборният процес е бил честен и прозрачен. Представете си резултата от едни избори, който е обект на съмнение у голяма част от обществото. Това е тежка конституционна криза.

Вицепремиерът предупреди, че с тази тема не е добре да се заиграват коментиращите я и призна, че понякога фалшивите новини излизат от самите партийни централи.

Томислав Дончев посочи, че Централната избирателна комисия е с изтичащ мандат. Избори с изцяло нов състав на ЦИК обаче е голяма авантюра. Той каза, че се разглеждат няколко варианта. По думите му удължаването на мандата на комисията с 2 или 3 месеца е разумният вариант за провеждането на европейските избори. След това ще има достатъчно време да се избере частично нов състав, който да отговаря за местните избори. "Има и друга версия. Това е въпрос на чисто правин анализ. Твърди се, че на база на общата принципна норма - че до избирането на нов състав остава да действа старият. Не бива да се превръща в обща истерия. Все пак да напомня, че този състав на ЦИК е избиран през 2014 г. и ние нямаме мнозинство в него или казано с по-битови термини - той не е наш. Ние не сме възразили нито един път до момента за състава на ЦИК, нито сме оправдавали някой изборен неуспех със състава", обобщи той.

Томислав Дончев: Нашето виждане е, че резултатът от изборите зависи от волята на гражданите, не от присъствието на квоти в изборните администрации. И който си мисли по такъв начин, греши.

Томислав Дончев беше категоричен, че не е добра практика изборното законодателство да се редактира непосредствено преди избори. "Това дори и авторът на някои от предложенията, не би отрекъл."

Вижте целия разговор във видеото.