Томислав Дончев: България е активен участник, не е пощенска кутия между Запада и Русия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Денят започва с Георги Любенов" беше вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Попитахме го как приема това, че София стана средище на световната политика.

Дончев каза, че в сегашната ситуация значението на столицата ни нараства много, което обяснява серията от визити. "Това, което не искаме е София и цяла България да бъдат разменна монета", добави той. Вицепремиерът обясни, че ние сме активен участник във всичко, което се случва. В краткосрочен план той не смята, че можем да постигнем енергийна независимост и въпросът е България да има избор като има и друг газ, освен руския. Като един от приоритетите, той посочи изграждането на интерконектори в съседните държави, като най-приоритетен е интерконекторът с Гърция. "България има много какво да направи в енергетиката и енергийната независимост не е единствената ни задача", каза Дончев. Той напомни, че в програмата на това правителство има заложена либерализация на енергийния пазар.

Вицепремиерът заяви, че темата за отпадането на мораториума за проучването за шистов газ не е била дискутирана. "Позицията и на премиера, и на правителството е ясна", каза той. Според него в момента няма основание за преразглеждане на мароториума. Дончев обясни, че ако след години се появи доказано безопасна технология можем да преразгледаме нещата. Той каза, че добива на шистов газ е атрактивна само при много по-висока цена на петрола.

"Трансатлантическото споразумение би могло да витализира европейската икономика и би могло да донесе взаимни ползи и за САЩ и за Европа", смята Дончев. Според него въпросът е когато се предвижда споразумението да няма "бели петна", които са неизвестни на широката публика и да има гаранции за част от рисковете, които се дискутират,