Томислав Дончев: В конвенцията обществото видя голяма част от страховете си

В това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това, че се водят в конкретния случай коалиционни разговори на висок глас, които са достъпни за цялата общественост е едно, парламентарната подкрепа за кабинета е нещо друго. Не бих правил пряка връзка между едното и другото, каза Дончев.

Относно Истанбулската конвенция вицепремиерът каза, че част от обществото е видяло голяма част от страховете си. Когато има подобна реакция, мъдрия политик никога не действа на инат. Това, с което на първо място трябва да се съобразява е дори емоциите и вълненията на гражданите. Нека конвенцията да бъде сложена на страни, нека дебатът по отношение на нея да продължи и ако тя продължи през следващите години да няма подкрепа, няма да бъде ратифицирана, подчерта Дончев.

Вицепремиерът каза, че има инвестиции, които са били забавени заради обжалвания на процедури по ЗОП. "Много често говорим как някоя обществена поръчка, изпълнителят бил избран неправилно. Обжалването е един от основните механизми, като изключим тези където специализираните институции после проверяват и ако има нещо нередно, налагат наказание", каза Дончев. Съвсем различен е случаят, където някой с една или друга цел блокира, изнудвайки и възложителя, и другите компании, които участват в процедурата, отбеляза той.

Вижте целия разговор във видеото.