За ефекта от хомеопатията: сблъсък на две позиции

В това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БАН поиска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети у нас. В писмо до ректорите на 4-те ВУЗ-а, подписано от 65 академици и член кореспонденти на академията се посочва, че няма серозни научни доказателства за здравния ефекти от хомеопатията, а преподаването ѝ под каквато и да е форма ѝ придава афторитетност, което е недопустимо за медицината. Хомеопатията у нас се изучава като свободно избираема дисциплина в медицинските университети.

Според академик Петрунов хомеопатията е лъженаука.

"Досега няма никакви сериозни научни доказателства, че тя има някаква теоретична основа, която да е свързана със съвременните знания в областта на химия, физика, биофизика, медицина..."

По думите на академика, неговите колеги разбират като свое морално задължение да информират обществото какво представлява хомеопатията. В последните няколко години, уточни той, най-авторитетни световни институции в австралия, САЩ, Русия, Съветът на европейските академии на науките са излезли категорично с факти, че съвременните представи за хомеопатията не съответстват с постиженията на науките химия, физика и биология.

Д-р Дора Пачова контрира опонента си с информация, че руското министерство на здравеопазването е застанало в защита на хомеопатията. В Германия Съюзът на производителите на лекарства също еподкрепил хомеопатията. В подкрепа на научността на хомеопатията Пачова отбеляза, че тя е разрешена за практикуване само от лекари и това е залегнало в закона.

Включваме Паулина Найденова от Медицинския университет, където студенти и преподаватели гледат разговора в студиото на "Денят започва". От разговора на нашата репортерка с проф. Надка Бояджиева и студентите Станислав Стефанов, който е преминал курса.