Томислав Дончев за изпитанията на властта

Предаване: Панорама, 06.03.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вицепремиерът Томислав Дончев говори в студиото на "Панорама" за изпитанията на управляващите през изминалата седмица. Оставки, шок и светкавична развръзка, нов министър на вътрешните работи. Две оставки в службите и една министерска.

Според Дончев би трябвало да уточним, ако става дума за схватка, кои са страните, които участват. Той не смята, че трябва да натоварваме ситуацията с излишен драматизъм като търсим развръзка към разглобяване на управляващата коалиция. По думите му кризите във властта би трябвало да калят коалицията.

По отношение на подозренията за наличие на задкулисие той каза: "Темата за задкулисието изобщо е безспорно алергенна от преди най-малко година и няколко месеца. Усещането, че някой някъде другаде реди публичния дневен ред - политиките, назначенията и т.н. предизвиква при всички случаи огромна обществено негодувание. Нормално е при една такава ситуация политическите противници на кабинета да се опитат да експлоатират тази тема. Напълно нормално е пък ние при такава ситуация да бъдем особено внимателни, за да не се лепне върху нас подобно обвинение. При всички случаи това е травматична територия."

Провокиран от водещия за значението на честите гласувания от страна на ДПС в полза на ГЕРБ, гостът в студиото каза, че това е "последната връзка със задкулисието". Това, което се случва в пленарна зала, няма връзка със задкулисието, посочи Дончев като напомни, че управляващите са получавали няколко пъти подкрепа не само от ДПС, но и от други политически сили по важни промени и политики.

Дончев би искал да вярва, че министър Вучков е бил по-скоро в ролята на жертва, отколкото на организатор. Подаването на оставката на заседание на Министерския съвет часове след посещението на директора на ФБР, му се струвало "меко казано, странно". По един или друг начин обаче е щяло да се стигне до последвалите оставки.

Дончев не даде отговор какво се е решавало на срещата с директора на ФБР, защото не е присъствал. Той не мисли, че има пряка връзка между посещението на шефа на ФБР и оставките. Това, за съжаление, бил "подходящия фон", каза вицепремиерът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад