Румъния: Как се воюва за справедливост

Предаване: Панорама, 06.03.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За борбата срещу корупцията в Румъния разказва репортажът на Катя Тодорова.

Те са тук денонощно. Вече месеци наред румънските репортери не напускат поста си пред Дирекцията по антикорупция. За да научат кой ще е следващият. Оттук с белезници са излизали министри, депутати, областни управители, кметове, съдии, медийни и футболни босове.

Доскоро високопоставени, недосегаеми, високомерни.

Това е Елена Удря. Бивш министър на туризма, кандидат президент, сега депутат. Любимка на бившия президент Траян Бъсеску. Носи й се славата на „опасна блондинка”. Обвинена в корупция и пране на пари.

Елена Удря твърди: „Категорично не съм взимала подкуп!”

Фабиана Марку, репортер от Румъния телевизия, обяснява: „Напоследък всеки ден седим тук. Всеки ден идват важни хора с обвинения. Понякога се стига до това да правят признания един срещу друг, когато са притиснати от разследването.”

Дълги години политиците в Румъния не се страхуват от нищо. Най-малко от правосъдието. Днес те са тези, които се страхуват най-много. Само за последната година Комисията по антикорупция е работила по 9100 случая за злоупотреби във властта. Над 1000 от делата са завършили с ефективни присъди. Само 9 процента са оправдани.

Как се стигна до това? Стъпка по стъпка, казват румънците. Първата е направена от жената, която дълги години е сама срещу всички - Моника Маковей.

Започва самотната си битка, когато всичко изглежда купено, проядено, безнадеждно. В началото я пренебрегват, после срещу нея воюват медийни компании, олигарси, политически неприятели.

Моника Маковей е бивш министър на правосъдието.

Зная, че не обичате комплиментите, но искам да ви кажа, че много българи понякога съжаляват, че нямаме Моника Маковей... С тези думи авторът на репортажа са обръща към нея.

„Ако ви харесва моят модел, мога да ви стана министър на правосъдието и да работя за вас”, шегува се Маковей.

На въпроса: Интересувало ли я е някога, че политиците не я харесват, тя отговаря: „Не! Ни най-малко. Неодобрението им е добър знак."

Наричат я най-големият реформатор в областта на правосъдието в постсъветското пространство. Всички помнят думите й: „Ако изчистиш съдебната система, ще изчистиш всичко. Но срещу нея винаги е имало съпротива даже от собственото й правителство.

Моника Маковей си спомня:

„Спомням си по време на едно заседание на правителството премиерът страшно се изнерви. Всички министри ми крещяха: "Подпиши, подпиши!" Накрая премиерът не издържа и ми каза: "Излез за половин час, помисли и се върни!" Аз му казах: "Добре, ще изляза, но това няма да стане законно след половин час. Докато бях навън, звъннах на приятели, говорих с майка ми. После се върнах в залата. Премиерът ме попита: "Ще подпишеш ли?" Казах: "Няма да подпиша!"

С железния си характер Моника Маковей разчиства пътя за младите прокурори, които днес променят страната си. След политическото земетресение с процеса срещу бившият премиер Адриан Нъстасе, който влиза в затвора, всички разбират, че недосегаеми вече няма.

Най-популярният човек в Румъния днес е Лаура Кьовеши, жената, която оглавява Дирекцията по антикорупция. Всички я оценяват лаконично. Силна.

Журналистът Дан Тапалага споделя: „Мисля, че в Румъния няма човек, който да не разбрал връзката между бедността и корупцията. Затова румънците се отнасят с голямо одобрение към Националната дирекция за борба с корупцията и към прокурататурата, работеща по антикорупционни дела. Във всяко допитване те са на челните места по доверие, наравно с църквата."

Даниел Каин е историк. Той казва: „Имаше едно очакване от страна на обществото, че нещата трябва да се променят, че няма вече накъде. Младите хора избягаха от Румъния и всички имаха усещането, че промяната трябва да дойде от нас, не да очакваме някой от чужбина да върши някаква работа тук. И така се обяснява самият факт, че младите прокурори наистина осъзнаха, че трябва да си вършат работата, че тяхната работа е над влиянието на политиците. Защото самото общество изпитва тази нужда от правосъдие. Това е жажда за правосъдие!

Тази жажда предизвиква спонтанната реакция на румънците, когато научили за намерението на политиците да намалят бюджета на Комисията по интегритет. Били готови да правят дарения само и само тя да продължи да работи. Това е комисията създадена от Моника Маковей, която разследва незаконното богатство на политиците.

Днес тя се оглавява от Хория Джорджеску и за нея работи екип от млади хора.

Хория Джорджеску, председател на Националната агенция по интегритет, пояснява метода на работа: „Информацията за случаите, които разследваме, е публична. Когато установим разминаване в доходите на високопоставени служители и политици, случаите се разглеждат в съда. Тогава окончателната присъда е: ”Играта свърши!”

Запитана дали някой се е опитвал да се бърка в работата й, тя отгваря: „Имаше случай на обществено преследване от медия, притежавана от политици на високо равнище. Когато поемахме случаи на високо ниво, натискът винаги се увеличаваше силно. Но не се плашим лесно. Стремим се да надмогнем тези моменти.”

Според Дан Тапалага в момента има голям риск антикорупционните действия да бъдат блокирани от румънските политици. "Във всяка партия има високопоставени политици, срещу които тече разследване - за пране на пари, корупция или други престъпления. Дори и за такива, които са извършени преди 5 или 10 години. Допускам, че те ще се опитат да попречат на борбата с корупцията, защото тя никак не им харесва. Много са недоволни, че старата власт и старите политически фигури може да изчезнат.”

Мнението на Тудур Джурджу, кинорежисьор, е:

„Политиците мислят, че Румъния е дива страна от много години. Те винаги са били сигурни, че нищо няма да се случи най-вече заради това, че правителствата или партиите просто се сменят, но сделките между тях винаги ще си съществуват. Имам приятел, който беше политик, но е и журналист. Отказа се от политиката след 2 години. Той каза: ”Политиката в Румъния е посмешище!” Забравете идеите! Ние нямаме социална демокрация, либералност. Всичко е бизнес интереси! Всичко е банди! Всичко е хора, които искат власт, пари, влияние. Но дойде повратен момент, когато Дирекцията по антикорупция започна да работи здраво и доказа, че всеки може да бъде наказан”.

Тудур Джурджу е един от най-известните румънци по света. Негови филми са показвани и печелили награди на големи фестивали. Тази година на Берлинале той представи филм, който разказва истинската история на 29-годишният млад прокурор Кристиан Панаит. Силен, умен, идеалист. Системата го смачква. Напълно го обезсмисля. Един ден полита от балкона на дома, в който живее. Досието по неговият случай и днес остава отворено.

За филма си Тудур Джурджу казва: „Този филм ми помогна да осъзная едно нещо, което вече ми е напълно ясно! В по голямата си част преходът е бил контролиран от хората на бившите тайни служби. Те са имали парите, влиянието, мрежата, за да управляват всичко. Румъния е имала 7 тайни служби, което е безумно. Всеки министър е имал своя собствена тайна служба - на правосъдието, на администрацията, на полицията. Представяте ли си си как са се борили помежду си, защото всичко е било въпрос на икономическо надмощие!? Закри ги Моника Маковей, която осъзна, че те се занимават с дейности, които ги превръщат в политическа полиция. Те не се занимаваха с престъпниците, а преследваха и притискаха младите прокурори и съдии. Мисля, че цялата тази власт, този луд свят повлия много на живота в Румъния. Сега ситуацията е друга. Надявам се моите деца да живеят в различна държава.

Тази седмица филмът посветен на живота на младия прокурор Кристиан Панаит имаше премиера в Румъния. Носи заглавие-въпрос: ”Защо аз?” На нея дойдоха съдии, прокурори, бившият президент Бъсеску, обикновени румънци. Можем само да се гордеем, че на афишите са имената на братя Чучкови. Те са автори на музиката и част от продуцентите на този филм.

Според Тудур Джурджу самотата е пречупила героя му. „Мисля, че това, което го съкрушава, е самотата.Чувството да не си подкрепян от семейство, приятели, колеги. Това е Румъния преди 12 години.”

Когато младият прокурор Кристиан Панаит умира, смазан от корумпираната система никой не знае името му. Преди 12 години, той е напълно сам. Пречупват го. Днес в Румъния има много като него. И не са сами.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад