Три болници отказали да приемат здравно неосигурена жена от Казанлък

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Три болници са отказали да приемат за лечение 47-годишна жена от Казанлък с диагноза остър миокарден инфаркт. След цял ден лутане по здравните заведения Дафинка Бонева е хоспитализирана в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив, където лекарите спасили живота й. Лечението обаче ще бъде платено от пловдивското здравно заведение, което трупа дългове заради големия брой пациенти, постъпващи без здравни осигуровки. Лекарите в Пловдив алармират, че има договорка между малките болници и Спешна помощ подобни пациенти да се пренасочват само към големите клиники. За този проблем разказва Антоанета Найденова в "Денят започва".

Случаят на 47-годишната Дафинка, която е трябвало да обикаля различни болници в тежко състояние, не е прецедент – разказват лекарите от Университетската клиника в Пловдив. Жената е препращана от Спешния център в Казанлък към болницата в Стара Загора, а оттам в Хасково, защото не е здравно осигурена. Навсякъде отказвали да я прегледат и се наложило пациентката с инфаркт да бъде транспортирана чак до Университетската болница в Пловдив.

Д-р Гинчо Тонев – началник на Отделение по инвазивна кардиология – УМБАЛ „Свети Георги”: "Заповедта на сегашния министър все още е такива състояния с остър миокарден инфаркт да бъдат хоспитализирани до най-близката болница, разполагаща със съответната структура, а именно Инвазивна кардиология. Това нещо не се е случило."

В Пловдив пациентката е получила медицинска помощ и вече е изписана в добро здраве. Лечението й обаче струва на болницата 7000 лв. - средства, които жената няма как да плати. Случаи като този са почти всекидневие за здравното заведение. Рачо Начев, който лежи с инфаркт, също е здравно неосигурен.

Лекарите твърдят, че има негласна договорка между малките болници и Спешна помощ да не поемат здравно неосигурени пациенти.

Д-р Гинчо Тонев – началник на Отделение по инвазивна кардиология – УМБАЛ „Свети Георги”: "Ние всички подозираме такова нещо и сме почти сигурни."

Много рядко пациенти без здравни осигуровки изплащат после дължимите суми. Университетската болница в Пловдив дори е завела съдебни дела срещу свои пациенти. Болницата е на едно от първите места в страната по натрупани задължения.