За политическата реч

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Китайско мъчение", "пазарлъци за власт", "крехко съгласие", "коалиционни мъки" - това са сред най-цветните изрази, които употребява пресата днес по адрес на водените разговори на заседанията, които непрекъснато следим през изминалите дни. Далии се промени тази реч на политиците попитахме езиковедът Надежда Стелянова и преподавателят по реторика и бизнес комуникации Иванка Мавродиева.

Според Стелянова политическото говорене много рязко е омекнало, тонът е станал почти приятелски и ключовата дума, която чуваме от устата на нашите политици, е смирение. Тя смята, че сме се оказали в една ситуация на партньорство, на желание за взаимно сътрудничество. За съжаление хората, които говорят за смирение, обединение на силите и поставяне на някаква висша цел в името на добруването на всички, не идва от вътрешната убеждение на нашите политици, каза тя.

Мавродиева каза, че промени в политическото говорени има и те са логични. Една предизборна кампания предполага патетика, обещания, популизъм, налагане на нови идеологеми, обясни тя. Сега няма личностни противопоставяния и обиди, политиците не си говорят през медиите, добави Мавродиева. Тя смята, че ако се развият уменията за преговори с вътрешната убеденост за кауза в съчетание с държавническо мислене има вероятност да наблюдаваме промени.